StoryEditorOCM

Plenković se ogradio od Frankovića zbog pozdrava ‘Za dom spremni‘: To nije prihvatljivo

Piše TPORTAL
22. srpnja 2024. - 19:50
Zagreb, 160724. Hotel Hilton Garden Inn. Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenkovic sudjelovao na 9. izvjestajnom Saboru Zajednice utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tudjman. Na fotografiji: Andrej Plenkovic.Damir Krajac/Cropix

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković ogradio se danas od stranačkog kolege i dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića koji je u subotu izazvao skandal pozdravivši okupljene na svečanosti ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni‘

Franković je, završavajući govor na svečanosti otvorenja spomen parka Mate Vučak Čigra u Cisti Velikoj u subotu, okupljene pozdravio ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni‘. Plenković je u ponedjeljak, na pitanje novinara, taj potez ocijenio neprimjerenim, donosi Tportal.

‘Nije bilo primjereno, da je primjereno onda bi svi tako završavali skupove. Primjereno je kazati ‘Bog i Hrvati‘, dovoljno je bilo da je rekao ‘Za dom‘. To je politički neprihvatljivo za nas‘, kazao je premijer.

‘Je li se tu želio referirati na doprinos HOS-a u Domovinskom ratu, što ja shvaćam iz njegove naknadne izjave medijima, to je u redu. Poštujemo svakog branitelja koji se borio za slobodu Hrvatske. Ali niti je politika HDZ-a, niti Vlade da bilo tko od nas završava govore tim pozdravom‘, poručio je Plenković.

Podsjetimo, Frankovićevu govoru koji je završio ustaškim pozdravom zapljeskali su svi okupljeni, a među njima i HDZ-ov ministar branitelja Tomo Medved, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, bivši načelnik Glavnog stožera, umirovljeni general i jedan od ratnih zapovjednika 4. gardijske brigade Mirko Šundov, ali i aktualni zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta, general Slaven Zdilar, koji je svečanosti nazočio kao ratni zapovjednik Imotske bojne, donosi Tportal.

08. rujan 2024 03:26