StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetREKONSTRUKCIJA VLADE

Plenković predstavio nove ministre: ‘Ako se pokaže da Milošević i Aladrović nisu krivi, opet su dobrodošli u Vladu‘

Piše Ivan Zrinjski/jl
27. travnja 2022. - 17:31

U Banskim dvorima održan je sastanak parlamentarne većine, a premijer Plenković predstavio je članovima koalicije nove članove Vlade, piše Jutarnji list.

Plenković je prvo na press konferenciji održanoj u Vladi izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor sa sindikatima o dizanju osnovice u javnim i državnim službama.

- Tako smo pokazali želju da plaće raste, koje su u našem mandatu porasle za 32 posto. Svi ciljevi, kada je riječ o politici plaća, su ostvareni, rekao je premijer.

Premijer je potom govorio o temama o kojima se pričalo na Vladi.

- Donijet ćemo i konačni prijedlog zakona o euru, kako bi se usvojio na vrijeme da se svi zajedno imamo vremena prilagoditi i na uvođenje eura i na dvojno isticanje cijena.

Također, danas smo iskoristi priliku da zamijenimo ministre Ćorića, Aladrovića i Miloševića. Svatko od njih je izrazito bitan na svoj način. Ćorić je u mojoj Vladi od početka, Milošević je simbol pozicioniranja HDZ-a na desno centru, on je srpski političar nove generacije koji je doprinio toleranciji i većoj uključivosti u hrvatskom društvu. Josip Aladrović jedan je od naših najmlađih ministara, zaslužan i za dijalog prema sindikatima i socijalnim partnerima. Ćorić je u mojoj vladi, prvoj i drugoj, obnašao važne dužnosti i bavio se izrazito bitnim temama i dao je zaista veliki doprinos, i u političkom smislu. Njemu sada slijede novi poslovni izazovi, to je naš dogovor od zadnjih 7,8 mjeseci. Što se tiče Aladrovića i Miloševića, oni su opterećeni s ovim novim okolnostima - no, ako se njima ne dokaže krivnja vrata ove Vlade su im otvorena.

Tri su osobe koje će biti novi članovi Vlade, što smo odgovorili već prije 20-tak dana, ali se čekalo s objavom dok ne prođu blagdani i dok se ne postigne dogovor sa sindikatima, rekao je Plenković pa otkrio tko su novi ministri.

- Imena su iscurila već ranije - to su Anja Šimpraga koja dolazi umjesto Miloševića, Marin Piletić koji će biti ministar rada i socijalne politike, a Davor Filipović bit će novi ministar gospodarstva i energetike. Riječ je o novoj generaciji političari, oni su jako mladi. Mislim da je sad ček šestero ministara rođeno u 80-tim godinama, što je znak pomlađivanja Vlade, rekao je Plenković.

Premijer je objasnio i da će dosadašnji ministar Ćorić postati viceguverner HNB-a. Rekao je i da mu je žao što Milošević i Aladrović odlaze.

08. lipanj 2023 20:40