StoryEditor
Hrvatska i svijetOd 1. svibnja

Plenković: Postignut je dogovor sa sindikatima, raste osnovica u javnim i državnim službama

Piše Hina
26. travnja 2022. - 17:03

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak nakon pregovora sa sindikatima da će osnovica plaća zaposlenim u javnim i državnim službama porasti za četiri posto od 1. svibnja, a novi pregovori uslijedit će početkom jeseni.

Plenković je rekao da su uspjeli postići dogovor oko tri točke, te je zahvalio sindikatima na spremnosti na kompromis.

"Povećali smo iznos sredstava za sistematske preglede sa 500 na 1.200 kuna. Mi smo isto tako, postigli dogovor oko povećanja troška za prijevoz. Do sada je taj trošak bio jednu kunu, a danas smo postigli dogovor da on ide na 1,35 kuna, plus korektivni mehanizam od 10 posto, u varijanti da se poveća cijena goriva, a može se naravno i smanjiti. Na taj način smo omogućili da ljudi dobivaju odgovarajuću naknadu za trošak za prijevoz", istaknuo je.

I konačno, najbitnije, osnovica, o kojoj sam počeo...kompromis je postignut da s 1. svibnjem dižemo osnovicu za četiri posto, rekao je Plenković i dodao da će to doći s plaćom za svibanj.

Naravno, s obzirom na okolnosti i dijalog koji vodimo, naši će stručnjaci, suradnici ministara, s predstavnicima sindikalnih organizacija u slijedećih dan-dva tehnički dovršiti tekstove temeljnih kolektivnih ugovora kako bi bili spremni za potpis.

Nastavak razgovora o temi osnovice dogovoren je za zadnji tjedan rujna.

 

16. kolovoz 2022 02:29