StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzaštita standarda

Plenković: ‘Fiksiramo cijene benzina i dizela na svim pumpama koje nisu na autocestama‘; Evo koliko ćete sutra plaćati gorivo

Piše dv
20. lipnja 2022. - 07:30

NOVO

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon telefonske sjednice Vlade, donosi Slobodna Dalmacija.

- Odlučili smo i ovaj put intervenirati tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koji se ne nalaze na autocestama. Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14,57, a za benzin na 14,06 kuna, rekao je premijer Plenković dodajući da se to odnosi na 94 posto postaja.

- Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intezivnu turističku sezonu, rekao je premijer.

Na ostalim benzinskim pumpama cijene će biti 13,08 kuna za eurodizel, a benzin 13,50 kuna.

Plenković je također dodao da bi, u slučaju da nije bilo Vladinih mjera, cijena dizela bila 16,64 kune, benzina 15,95 kuna, a plavog dizela 11,83 kune.

- Imamo još prostora i u pogledu trošarina i za benzin i na dizel da dođemo na minimum, a i ovakvim mjerama postižemo efekte, rekao je Plenković, a piše N1.

Na pitanje je li realno da će turisti izbjegavati točiti na autocestama i da će se povećati promet na okolnim cestama, Plenković je rekao da misli da neće.

- Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, i vi i ja na autocesti bismo platili isto kao netko iz Mađarske, Njemačke… Ne možete u EU-u davati jedne cijene za nekoga iz vaše države, a druge za nekoga tko ima različite tablice. Mi smo uvijek bili na strani vladavine prava i nediskriminacije. Mislim da nije realno da bi svi koji u Hrvatsku dolaze preko autoceste silazili s autoceste i išli u neko malo mjesto, napunili gorivo pa se vratili na autocestu, rekao je Plenković.

RANIJE:

Jučer su se satali ministri Zdravko Marić i Davor Filipović te premijer Plenković kako bi razradili nove modele pomoći ublažavanja rasta cijena. Konferencija za novinare, na kojoj će nove mjere biti objavljene, zakazana je za 8.30, nakon ranojutarnje telefonske sjednice Vlade, javlja HRT.

Javnosti će se obraitit premijer Plenković i ministri Marić i Filipović. Očekuje se novo rezanje trošarina goriva, kao što je učinila prethodna dva puta, iako se tu manevarski prostor opasno smanjuje.  Rješenje se može naći i u trgovačkim maržama, odnosno, u PDV-u.

Ministar Marić je za HRT kazao kako se prostor oko trošarina smanjio gotovo do minimuma propisanog europskim direktivama. 

Analitičari upozoravaju da nakon "diranja" u trošarine, gdje još ima manevra jedva do pola kune po litri, ostaje tek zadiranje u PDV.  "A svako zadiranje u PDV ugrožava cjelokupnu proračunsku potrošnju u Hrvatskoj i toga treba biti svjestan", rekao je za HRT naftni stručnjak Igor Dekanić.

image

Zdravko Marić i Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix
25. travanj 2024 15:29