StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOVLAČI SPORNE ZAKONE

Planira li Vučić popustiti pred najavom masovnih provjeda u Srbiji? ‘Ako sve to usvoje, u subotu više neće biti blokada‘

Piše PSD
8. prosinca 2021. - 18:59

Vlada Srbije odlučila je iz parlamentarne procedure povući Zakon o eksproprijaciji, koji je bio jedan od razloga za masovne prosvjede građana u toj zemlji koji su uzdrmali vladajući režim. Zakon o eksproprijaciji je parlamentu na ponovno odlučivanje vratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Također, vlada je predložila izmjenu Zakona o referendumu i to u onim odredbama koje su zahtijevali demonstranti, piše Jutarnji list. 

Kako je navedeno u priopćenju, srbijanska vlada napravit će analizu o tome jesu li izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji doista neophodne, a ako se konstatira da je zakon nužno promijeniti, "učinit će se to uz široku javnu raspravu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovne udruge, predstavnici gospodarstva i civilno društvo".

- Na istoj sjednici, Vlada je predložila Narodnoj skupštini izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u člancima 7, 20, 43 i 44. Spomenuti članci odnose se na ovjeru potpisa, predstavnike ovlaštenog predlagatelja u odboru za provođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma. U prijedlogu Vlade ukida se taksa za ovjeru potpisa, omogućava se da predstavnici ovlaštenih predlagača budu dio odbora za provođenje referenduma. Također, prema prijedlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći donijeti odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu, stoji u priopćenju.

A ako je suditi po prvim reakcijama, organizatori prosvjeda zadovoljni su ovakvim raspletom, iako oprezni.

- Ako Skupština formalno pravno izmijeni Zakon o referendumu do petka, neće biti prosvjeda u subotu, poručio je za Nova.rs Savo Manojlović iz inicijative "Kreni - promeni".

Ističe da je vlada ispunila sve zahtjeve s prosvjeda, ali i da oni moraju biti formalno pravno usvojeni u Narodnoj skupštini.

- Ako ih usvoje do sutra, slavit ćemo na Trgu republike, a ako ne, izlazimo na protest u subotu, poručuje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izvanredno obraćanje javnosti u 18 sati tijekom kojeg će, vrlo vjerojatno, govoriti upravo o ovim temama.

Podsjetimo, tisuće ljudi u Beogradu i u još pedesetak gradova Srbije okupilo se u subotu na ekološkim prosvjedima sudjelujući u blokadi cesta te zahtijevajući ukidanje zakona o eksproprijaciji i o referendumu kako bi se spriječila eksploatacija litija u zapadnoj Srbiji.

19. travanj 2024 15:35