StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNISU OČEKIVALI

Pjevačica zatrudnjela mjesec dana iza poroda, a pratitelji je upitali: ‘Imaš li ti ginekologa?‘; Doktor Mimica objasnio je li rizik odmah ‘ići na drugo‘ i koliko treba čekati

Piše PIŠE JAVORKA LUETIĆ/SD
29. listopada 2022. - 19:44

Pjevačica Marija Mikić rodila je u srpnju ove godine, a već prije nekoliko dana obradovala je pratioce na Instagramu objavivši im da je ponovo u drugom stanju.

Mlada glazbena zvijezda predivnog glasa i ponosna mama malene Đurđe trenutno čeka drugu bebu i odlično se osjeća, a njen zaručnik Jovan Pantić i ona presretni su zbog neočekivanog dara. Kako je ona sada otkrila, samo mjesec dana nakon porođaja je ponovo zatrudnjela, piše Glossy.

– Vidjela sam naslove da sam zatrudnjela tri meseca poslije rođenja kćerkice, ali zapravo, zatrudnjela sam poslije mjesec dana! Ja sam već u trećem mjesecu trudnoće – rekla je ona i otkrila da je njen izabranik bio siguran da je trudna i prije nego što su potvrdili to.

– Stvarno nisam očekivala tako lijepu vijest, pogotovo nakon svega što smo prošli sa Đurđom, mislili samo da je nemoguće tako brzo da ostanem u drugom stanju! Joca je znao! Moj suprug je bio uvjeren da sam trudna, stalno je svima pričao i govorila sam mu da prestane. Jednom prilikom je otišao kupiti test za koronu, jer sam se loše osjećala, on je usput kupio i test za trudnoću. "Evo ti i ovaj test", rekao mi je. Ja sam se testirala, otišla u kuhinju da Đurđi zagrijem mlijeko, Joca je došao za mnom i rekao: "Čestitam, postat ćete mama!" – ispričala je ona. – Mislila sam da se šali i to sam mu i rekla, ali stoje dvije crte.

Ova vijest nesumnjivo je sve obradovala, ali na društvenoj mreži Twitter mogu se pročitati i komentari čuđenja zbog tako brze trudnoće poslije prvog porođaja.

"Razumijem da se raduje, ali ovo je igranje sa zdravljem", "Zar ne treba tijelu malo vremena da se odmori?", "Ima li ova žena ginekologa?" neki su od komentara, donosi Slobodna Dalmacija.

Šta kaže struka?

U najvećem broju slučajeva, ginekolozi preporučuju da se do iduće trudnoće nakon porođaja pričeka najmanje 18 meseci, odnosno da beba napuni barem godinu i po dana. Za to vrijeme tijelo će se u potpunosti oporaviti od posljednje trudnoće i biti spremno za novu. Ranija trudnoća nosi sa sobom određene rizike, među kojima su prijevremeni porođaj, manja porođajna težina djeteta... i slično.

- Između dvije normalne trudnoće nema posebne preporuke za vremenskom pauzom. Žena je završetkom perioda babinja, a to je šest tjedana, tjelesno spremna za iduću trudnoću. Ukoliko žena ne doji tada će se uspostaviti normalni menstruacijski ciklus, a time i ovulacija (plodni dani). U slučaju da žena doji, dojenje koči menstruacijski ciklus i ovulaciju, pa je time i šansa da žena zatrudni u periodu dojenja znatno manja, kaže prof. prim. dr. sc. Marko Mimica, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split.

image

Prof. prim. dr. sc. Marko Mimica

Paun Paunović/Cropix

U slučaju da je porođaj bio carskim rezom preporučujemo da se ne zatrudni godinu dana, kako bi rez na maternici što bolje zarastao i bio što čvršći, dodaje prof. Mimica.

A kakvu kontracepciju preporučuje nakon porođaja?

- Kontracepciju nakon porođaja propisujemo također u ovisnosti o tome je li žena doji ili ne. Kombiniranu hormonsku kontracepciju (tablete) izbjegavamo za vrijeme dojenja jer utječe na količinu mlijeka, tako da u tom periodu je metoda izbora uterini uložak (tzv. sprala), s hormonom ili bez hormona, ili čisto progesteronske tablete.

Ako žena ne doji sve metode kontracepcije dolaze u obzir, ovisno o željama žene i njenom zdravstvenom stanju.

02. svibanj 2024 11:30