StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE JE VEĆ KREŠILO

Pitali smo ravnatelje staračkih domova s krajnjeg juga hoće li poskupjeti smještaj, a donosimo i aktualne cijene

Piše Bruno Lucić
25. travnja 2023. - 18:38

Sveopći skok cijena pogađa sve dobne skupine, a ne zaobilazi ni ljude treće dobi. Ravnatelj Doma za starije osobe Dubrovnik, Ivica Puljić, tako je ovih dana otvorio pitanje mogućeg poskupljenja smještaja u toj ustanovi.

image

Ivica Puljić

Božo Radić/Cropix

- Činjenica je da je potrebna korekcija cijena s obzirom na cjelokupno stanje na tržištu i na promjenu cijena svih ulaznih stavki. Tako da, za očekivati je i realno je da će u neko dogledno vrijeme zaista trebati korigirati cijene, a kad će to biti i koliko će biti, o tome ne možemo odlučivati, govori Puljić, naglašavajući kako ipak zadnju riječ ima i odluku o tome donosi Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač.

Cijene u Domu za starije osobe Dubrovnik kreću se od 368 (trokrevetna soba za pokretnu osobu) do 632 eura (velika jednokrevetna soba za nepokretnu osobu) i ovise o kategoriji korisnika, je li osoba pokretna, teže pokretna ili nepokretna, a ovisi i o smještaju – je li u pitanju jednokrevetna, dvokrevetna ili trokrevetna soba.

Puljićeva kolegica, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Domus Christi, Mirjana Vujnović, slično razmišlja.

image

Mirjana Vujnović

Tonći Plazibat/Cropix

- Dosta domova u Hrvatskoj je poskupjelo, mi nismo još, mislim da bi to trebalo napraviti, ali ne možemo ići s tim bez našeg osnivača – Županije. Opravdanost za poskupljenje sigurno postoji jer znamo da su troškovi energenata i hrane poskupjeli. Mislili smo da će iza Nove godine cijene malo pasti, međutim, cijene ne padaju. Cijena hrane tako je skočila oko 15, 20 posto, a cijene energenata bolje da i ne spominjem, još da nemamo potporu Vlade... Recimo, negdje oko 6 tisuća eura mjesečno zimi plaćamo struju za grijanje, navodi Vujnović.

Cijena smještaja u Domus Christiju u jednokrevetnoj sobi je 398, a u dvokrevetnoj 368 eura.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne ‘Konavle‘ na Grudi, Luce Pušić, prokomentirala je eventualno poskupljenje smještaja u budućnosti.

- Za sada još uvijek nismo razmišljali o povećanju cijena usluge smještaja u Domu Konavle. Ustanova se ne nalazi u takozvanoj mreži domova, već se financira od vlastitih prihoda i subvencije Općine Konavle, ističe Pušić otkrivši i koliko su skočili troškovi:

- Što se tiče povećanja cijena, cijena energenata (električna energija, lož ulje, plin) ukupno je porasla 66 posto u 2022., u odnosu na 2021., cijena hrane je porasla 21 posto, ostale usluge potrebne za normalno funkcioniranje doma su porasle do 20 posto u istom periodu. U 2023. nastavlja se isti trend povećanja cijena, poručuje Pušić.

image

Luce Pušić

Vlaho Car

Inače, cijena smještaja u konavoskom Domu kreće se od 637,07 do 995,42 eura. Cijena ovisi o nekoliko faktora: vrsti smještaja (je li je jednokrevetna ili dvokrevetna soba) te kategorizaciji korisnika i dodatnih usluga.

26. travanj 2024 00:22