StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstiglo 48.000 doza

Pet je glavnih razloga zbog kojih je dobro cijepiti djecu: ‘Jedan od njih je multiorganski upalni sindrom, od kojeg je kod nas oboljelo oko 200 mališana, a jedno dijete je preminulo‘

Piše Ivica Marković/ sd
13. prosinca 2021. - 16:18

Najnovije pitanje svih pitanja u RH oko kojega će se u sljedećim danima, tjednima i mjesecima lomiti koplja je ono treba li djecu od pet do 12 godina cijepiti protiv COVID-a 19, i to Pfizerovim cjepivom koje je upravo jučer stiglo u RH, piše Slobodna Dalmacija.

Upravo pošiljka tog cjepiva bit će povod da stručnjaci, oni koji to misle da jesu, "šamani", "vračevi" i političari od formata, ali i oni od interesa... diskutiraju i zabavljaju narod raspravama, razgovorima, ali i trabunjanjima oko toga cijepiti djecu ili ne.

Naime, u Hrvatsku je stigla nova pošiljka Pfizerova cjepiva za djecu. Dvije kutije u kojima je cjepivo za djecu od pet do 12 godina u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dopratila je policija.

Jedan od onih koji smatraju da se djeca trebaju cijepiti je i prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, priznati virusni imunolog sa Sveučilišta u Rijeci i jedan od onih koje treba slušati kada je riječ o COVID-u 19.

Koristi za djecu

- Ja držim da djecu treba cijepiti, a da bih potvrdio svoje mišljenje, iznijet ću pet činjenica koje govore tome u korist. Kao prvo, činjenica je da djeca mogu oboljeti od teškog oblika COVID-a. Prema podacima iz SAD-a, od 50 do 100 djece na 100 tisuća stanovnika, tijekom jedne godine, teško oboli od COVID-a. Njih 20 posto završi na kisiku, a jedan do dva posto djece umre - kaže dr. Trobonjača.

image
Zlatko Torbonjača
Matija Djanješić/Cropix

Djeca, kao i odrasli, mogu razviti dugotrajan COVID...

- Da, upravo tako. Tijekom tog dugotrajnog COVID-a imaju poremećaj spavanja, koncentrancije, osjećaju umor, otežano disanje, imaju glavobolje... Treći razlog zbog kojeg bi se djeca trebala cijepiti je i mogućnost obolijevanja od multiorganskog upalnog sindroma, od kojeg je u Hrvatskoj do sada oboljelo oko 200 djece i mislim da je jedno dijete preminulo. Ta se bolest dobro tretira, ali ne treba "zvati vraga" i riskirati da dijete od toga oboli - kazuje dr. Trobonjača.

Jedan od razloga zbog kojeg bi se djeca trebala cijepiti je i prenošenje virusa.

- Kao što znamo, djeca prenose virus i donose ga kući, gdje borave stariji članovi kućanstva, kojima obolijevanje od COVID-a može biti pogubno. Peti razlog zbog kojeg bi se djeca trebala cijepiti je i činjenica što djeca jako dobro podnose sva cjepiva i što će ona primati malu dozu cjepiva protiv COVID-a - kazuje dr. Trobonjača.

Što se tiče jučerašnjeg dolaska cjepiva u Hrvatsku, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je novinarima kako je cjepivo stiglo u uobičajenoj proceduri.

image
Ivana Pavetić Šimetin
Darko Tomaš/Cropix

“Avion s cjepivom stigao je i kreće distribucija”, rekla je okupljenim novinarima.

Cjepivo je prvo došlo u Zagreb, a potom će biti distribuirano po ostatku Hrvatske.

U Hrvatsku je stiglo ukupno 48 tisuća doza za djecu od pet do 12 godina.

“Ovo što smo vidjeli, nije sve za djecu, dvije su kutije za djecu, ostalo za odrasle. Ukupno 48.000 doza za djecu od pet do 12 godina. Djeca od 12 do 18 godina cijepe se cjepivom kao odrasli”, pojasnila je.

image
HZJZ zaprimio Pfizer cjepivo protiv Covida za djecu
Darko Tomaš/Cropix

Naravno, nešto će cjepiva ostati i u HZJZ-u.

“Nešto cjepiva ostat će u HZJZ-u, ostalo ide u županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle u ambulante. Kako javljaju iz županijskih zavoda, svi će organizirati cijepljenje kroz pedijatrijske ambulante, školsku i obiteljsku medicinu. Tamo gdje bude veći interes organizirat će se cijepljenje i na punktovima”, pojasnila je Pavić Šimetin, dodajući da se booster doza ne odnosi na djecu.

“Za djecu koja su imunokompromitirana odnosi se treća doza, ona se daje već mjesec dana nakon prve dvije doze”, kaže.

Na pitanje kakav je interes za cijepljenje djece rekla je:

Roditelji se raspituju

“Roditelji se raspituju za cijepljenje, pogotovo roditelji koji su cijepili djecu stariju od 12 i oni koji su se sami cijepili. Posebno vidimo interes kod roditelja čija su djeca kronično bolesna, pogotovo ako su imunodeficijentna. Interesa ima. On, nažalost, nije i neće biti kao u nekim zapadnim zemljama, gdje je već više od 50 posto starije djece od 12 godina cijepljeno.”

Dodaje i da će u Školi narodnog zdravlja u Zagrebu početi s cijepljenjem djece već u srijedu, a nastaviti u subotu.

Što se tiče razlike u cjepivu za djecu i onome za odrasle, Pavić Šimetin kaže kako se sama bočica razlikuje u boji čepa, a da je za liječnike važno “da je u bočici 10 doza cjepiva i da se ono treba potrošiti u roku od 12 sati”.

“Djeca dobivaju dvije doze kao i odrasli. Dječja doza je jedna trećina doze za odrasle”, kaže.

Što se tiče COVID potvrda za djecu, Pavić Šimetin kaže:

“To treba s AKD-om razmotriti, ali bilo bi dobro kad bi se moglo ići na COVID potvrde.”

Nova pošiljka cjepiva za djecu, kaže, stiže u ožujku iduće godine.

Prema riječima zamjenice ravnatelja HZJZ-a, prvom dozom je do sada cijepljeno oko 6400 djece između 12 i 14 godina, što je oko 5,18 posto te dobne skupine. Cijepljeno je i 55.000 mladih od 15 do 19 godina.

“Kako raste dob, raste i obuhvat cijepljenja”, rekla je.

Što se tiče booster doza, Pavić Šimetin kaže da one idu jako dobro.

"Već 10 posto, i više čak, onih koji su primili prvu dozu primili su i booster. Pogotovo velik odaziv je među zdravstvenim djelatnicima. Odaziv je dobar, ali treba biti bolji”, rekla je Pavić Šimetin.

U Splitu na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ) cjepivo Pfizer za djecu od pet do 12 godina očekuju u srijedu.

- Tako nam je najavljeno. Očekujemo cjepivo i mislim da ćemo već za vikend, a možda i prije, biti spremni za cijepljenje one djece čiji se roditelji odluče cijepiti svoju djecu. Djeci od pet do 12 godina daje se tri puta manja doza nego odraslim osobama. Kao što se zna, djeca od 12 godina cijepe se istim cjepivom kao i odrasli. Moram istaknuti da za sada nemamo neki interes roditelja djece od pet do 12 godina, koji pitaju za mogućnost cijepljenja - kaže nam dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a SDŽ i specijalistica školske medicine.

Djecu će roditelji moći dovesti na cijepljenje kod njihovih pedijatara, ali i kod liječnika školske medicine, kao i na NZJZ SDŽ.

- U subotu od 13.30 do 14.30 sati roditelji će moći svoju djecu dovesti na NZJZ SDŽ, gdje će se također obavljati cijepljenje djece. Ako roditelji budu htjeli svoje dijete cijepiti u pedijatra, morat će se javiti tom pedijatru, kako bi ih on naručio, jer će se cijepljenje obavljati onaj dan kada pedijatar "skupi" dovoljan broj djece, da se može iskoristiti bočica u kojoj je 10 doza - kazuje dr. Karin.

Znamo da cijepljenje nije obvezno.

- Ali ga preporučujemo. Uglavnom, cjepivo štiti i dobra mu je efikasnost i roditelji već sada, naravno ako to žele, mogu predbilježiti svoju djecu - rekla je doc. dr. sc. Željka Karin.

Nema navale

Nazvali smo i dvoje poznatih splitskih pedijatara, dr. Snježanu Kapor Jeričević i dr. Antu Omazića, koji su nam rekli kako ne vlada neki veliki interes za cijepljenje djece i kako roditelji još uvijek ne šalju upite, odnosno ne interesiraju se za cijepljenje djece od pet do 12 godina. Splitski će pedijatri dolaskom cjepiva u Split i u njihove ordinacije o tome izvijestiti prvotno roditelje čija djeca imaju kronične bolesti i tada je na roditeljima da donesu odluku o tome hoće li ili ne cijepiti svoje dijete.

Interesiraju li se roditelji za cijepljenje djece od pet do 12 godina, upitali smo i pedijatricu doc. prim. dr. sc. Irenu Bralić iz Trogira.

- Nježno i sporadično pitaju, nema navale. Kod ovog cijepljenja radit će se o individualnom pristupu i mislim da kod sve one djece koja su kronično bolesna i čija je bolest u fazi remisije (mirovanja) možemo razgovarati o tom cjepivu protiv COVID-a. Recimo, dijete kod kojeg je uspješno operirano srce ili transplantirana jetra zaista ne bi trebalo oboljeti od COVID-a i da mu COVID ugrozi život, još više iz razloga što za COVID postoji cjepivo - kaže dr. Bralić.

Cijepljenjem djeca, kao što smo već pisali, zaštitili bi se i članovi obitelji koji su teško bolesni.

- Imate slučajeve da su i mladi ljudi, roditelji, onkološki bolesnici i da im je posljednje što im treba to da obole od COVID-a. Njih treba zaštititi, a zaštitit ćemo ih tako da se njihova djeca, koja odlaze u školu i koja su prenositelji virusa, cijepe i da svoje roditelje ne izlažu mogućnosti obolijevanja. Treća kategorija onih koje treba zaštititi su bake i djedovi. Na kraju COVID može biti blago oboljenje s blagom kliničkom slikom, ali isto tako kod djece, kao i kod odraslih, može doći do bakterijske superinfekcije, dugotrajna post-COVID ili multiorganskog zatajenja organa - zaključuje dr. Irena Bralić.

04. svibanj 2024 16:34