StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVAČKI POLITOLOG O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA

PERO MALDINI Milanovićeva pobjeda posljedica je razočaranja građana predsjednicom koja je u kampanji imala niz neprimjerenih nastupa

Piše DV
6. siječnja 2020. - 10:51
Jutro nakon pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, dubrovački politolog i sveučilišni profesor Pero Maldini za HRT je komentirao rasplet drugog kruga utrke za šefa države.

Za Maldinija je pobjeda Milanovića posljedica razočaranja građana predsjednicom:

- Moglo se znati već nakon prvog kruga sučeljavanja tko će uči u drugi krug, i obzirom na trend rasta Milanovića i trend pada Kolinde Grabar-Kitarović očekivala se tijesna utrka. Međutim, dogodila se Milanovićeva pobjeda s većom razlikom. To je posljedica razočaranja predsjednicom koja je u kampanji imala niz neprimjerenih nastupa. Nedostatno znanje o političkom i ekonomskom sustavu nije se vidjelo u petogodišnje mandatu, ali je na vidjelo izašlo tijekom kampanje, kazao je Pero Maldini. Smatra da se glasovalo ne 'za Milanovića', nego 'protiv' Grabar-Kitarović.

Na upit je li ugrožena pozicija Andreja Plenkovića kao predsjednika HDZ-a, Maldini je ustvrdio:

- Od početka je sigurno da predsjednički izbori nisu toliko bitni vezano za promjene koje su bile najavljene jer su oba kandidata predstavnici 'establišmenta'. Jasno je bilo da će ishod izbora odlučiti o preslagivanju više unutar HDZ-a i nešto manje unutar SDP-a. Plenković bi u slučaju pobjede Grabar-Kitarović bio u puno komotnijoj poziciji, bez obzira što bi ona mogla djelovati 'kontra Vlade'. Stranački oponenti ovo će iskoristiti kao dodatni poraz - s isključivim ciljem da desno krilo preuzme stranku. Plenkovićevi oponenti su već sinoć vrlo jasno 'iskočili', kazao je Maldini.

Dodao je kako se ne radi o homogenoj ekipi:

- Tri su kandidata desnog krila HDZ-a, ali je pitanje koliko utjecajnu strukturu imaju. Desno je prilično širok pojam, čak i unutar HDZ-a.  Zajedničko svoj trojici pretendenata na čelno mjesto u HDZ-u je da su prilično autoritarni, gotovo na rubu standarda liberalne demokracije, prilično su etnocentristički i zastupaju izrazito tradicionalne vrijednosti, kazao je Maldini. Smatra kako se radi o ideološkoj fasadi borbe za moć. A izbor Milanovića, dodaje Maldini - može biti i olakšavajuća okolnost za Plenkovića, koji dobija suparnika i u odnosu prema predsjedniku "može bildati svoju poziciju". Također, predsjedamo Vijećem EU-a i oni koji krenu u konkretnu borbu mogli bi biti prokazani da rade i protiv nacinalnih interesa, dodao je.

Upitan je li Milanovićeva pobjeda poklon Bernardiću, Pero Maldini je odgovorio:

- Ni sad SDP nije ponudio nekakav sadržaj. Tek su se primirili nakon EU izbora. Pobjeda Milanovića je itekako vjetar u leđa, ali to ne znači ništa. Pitanje je hoće li se SDP uspjeti konsolidirati i hoće li ponuditi konkretan program i za to nemaju puno vremena, kazao je Pero Maldini. Dodao je da je Milanović dobio izbore najviše zahvaljujući svojoj osobnosti. Svjetonazorska orjentacija nije više dovoljna, SDP se mora sadržajno graditi i pripremati se za izbore. 

Prema Maldinijevim riječima, novi predsjednik Milanović već je 'ispucao' sve politike vezane za ideološka i stranačka prepucavanja.

- On je sad u ugodnoj poziciji i u kampanji je promovirao građanske vrijednosti i liberalno-demokratski koncept. Njegova pozicija može biti jako konstruktivna, ako se ne bude odao stanačkom kadroviranju ili ideološkim pristranostima. Milanović i Plenković, unatoč ideološkim razlikama - dijele "elementarni liberalno-demokratski korpus vrijednosti koje bi trebao imati svaki moderni političar" - rekao je za HRT Maldini koji se nada novom iskoraku u hrvatskoj demokraciji.  
03. svibanj 2024 05:26