StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAVNO U SRIDU |

PERO MALDINI - Hrvatska vlast u Kninu je jasno iskazala ponos na svoje pobjede, ali i empatiju za žrtve drugih

Piše Ahmet Kalajdžić/ SD
7. kolovoza 2020. - 09:32
Govori predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na obilježavanju 25. obljetnice oslobodilačke vojno-redarstvene akcije "Oluja" na platou Tvrđave u Kninu predmet su pomnih analiza brojnih političkih komentatora, ali i običnih građana, piše Slobodna Dalmacija.

Svi pokušavaju iščitati smjernice "novih vjetrova" u predstojećem političkom životu Hrvatske, a posebna meta analiza su poruke poslane susjedima i aktualnom vodstvu Republike Srbije.

Zamolili smo i poznatog dubrovačkog politologa te političkog komentatora i pročelnika Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, profesora dr. sc. Peru Maldinija za komentar govora, posebno aktualne promjene Milanovićeve retorike u kontekstu činjenice da mnogi komentatori naglašavaju kako je "Milanović podsjetio na ratnog Tuđmana", ali i da je mogao izbjeći opasku kako je "Boris Milošević došao na slavlje, a ne na komemoraciju"? Dan nakon proslave, Maldini ističe kako je
"najsažetiji govor imao premijer Plenković":

- Njime je jasno podcrtao svoju centrističku i demokratsku politiku te naznačio smjer razrješavanja problema proisteklih iz trauma ratne agresije na Hrvatsku, poglavito u hrvatsko-srpskim odnosima - kaže Maldini.

Dobra osnova

A za "Milanovićev govor, izrečen u nešto slobodnijem stilu, pa stoga i dojmljiv", naglašava:
- Predsjednik je u svim ključnim točkama svoga govora samo podupro onaj premijerov. Štoviše, Milanović je, u svojem stilu, dodatno istaknuo ključna mjesta recentne hrvatske povijesti, karakter "Oluje" i Domovinskog rata te aspekte hrvatsko-srpskih odnosa.

S jedne strane, to je bio vrlo zreo, strukturiran i državnički govor, s jasnim porukama upućenim na više strana. S druge, pak, strane, Milanović nije ni imao prostora za neko drukčije razmišljanje od stavova koje je prethodno iznio Plenković, a niti je dan proslave "Oluje" bio prigoda za bilo kakvo oponiranje ili nadmetanje već uobičajeno među njima.
To jedinstvo u stavovima, u ovom više nego simboličnom trenutku, Milanović je vrlo dobro iskoristio, ne samo za sebe i svoju poziciju, nego i za poziciju hrvatske vlasti u cjelini, koja je ovim govorima jasno iskazala ponos na svoje pobjede, ali i empatiju za žrtve drugih te otvorenost i demokratičnost.

Svakako, sinergija kojoj smo svjedočili dobra je osnova za politike koje bi mogle i trebale osnažiti demokraciju u Hrvatskoj,
umanjiti šanse onima koji na podjelama žele graditi svoje političke pozicije i otvoriti perspektivu jednog zdravijeg političkog ozračja u kojem će dominirati socioekonomska pitanja, razvoj i budućnost, a ne politizacija trauma prošlosti zbog ostvarenja partikularnih interesa - zaključio je profesor Pero Maldini.

Bosna i Hercegovina

Osvrćući se nas činjenicu da je predsjednik Zoran Milanović na istoj proslavi uručio odlikovanje i optuženiku Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, generalu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zlatanu Miji Jeliću, kao i postrojbama HVO-a koje su sudjelovale u akciji "Oluja", Maldini odlučno naglašava kako "ne bi trebalo izdvajati odlikovanje generalu Jeliću iz konteksta, a to je da su odlikovane postrojbe HVO-a koje su sudjelovale u 'Oluji' i, općenito, koje su dale svoj obol pobjedi u Domovinskom ratu":
- Jelić je jedan od zapovjednika tih postrojbi i ovo odlikovanje ne treba personalizirati. Optužba podignuta protiv njega u Bosni i Hercegovini, gdje nije sasvim jasno je li politički motivirana ili je pravno utemeljena, pravosudno je pitanje kod kojeg vrijedi presumpcija nevinosti do pravomoćne presude, ako do nje dođe, što ne treba miješati s odlukom o odlikovanjima - kazao nam je profesor Maldini, piše Slobodna Dalmacija.
03. svibanj 2024 12:21