StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTežak suživot

Pariška gradonačelnica najavila ‘ulični kodeks‘: postalo je opasno, evo kako je odlučila upristojiti građane

Piše Hina
11. siječnja 2023. - 07:58

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo najavila je u utorak donošenje "uličnog kodeksa" u ljeto 2023. kako bi se suzbilo opasno ponašanje, poput prolaska biciklista kroz crveno svjetlo na semaforu i električnih romobila na pločnicima, što je česta pojava na pariškim ulicama.

"Težak suživot pješaka, biciklista, romobila, taksija, dostavnih vozila i autobusa" glavna je "briga" koja muči građane, rekla je bivša kandidatkinja Socijalističke stranke na predsjedničkim izborima, u čestitci koju je uputila vijećnicima i zaposlenicima gradske uprave.

Konzultiranje koje će se održati u veljači uz sudjelovanje građana i stručnjaka treba iznjedriti "pravila ponašanja na ulicama" Pariza, za koja Anne Hidalgo očekuje da će se biti gotova do lipnja.

image
Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via Afp

Nakon zdravstvene krize i uređenja "koronastaza", u francuskome glavnom gradu naglo je porastao broj bicikala i električnih romobila.

Biciklista je toliko da su se na semaforima čak počele stvarati kolone: na uskoj stazi u Sevastopoljskoj ulici, jednoj od najprometnijih u Europi, u neke dane se zabilježi do 18.000 prolazaka.

S takvom gužvom proširilo se i nepristojno ponašanje koje ugrožava vozače i pješake: ne poštuje se crveno svjetlo na semaforu i pravo prvenstva, mnogi imaju slušalice u ušima ili voze pod utjecajem alkohola.

Borba protiv "nereda na ulici i na nogostupima" je i glavna zadaća policije koja će u 2023. dobiti još 1.000 ljudi.

image
Emmanuel Dunand/Afp

Anne Hidalgo nije ipak ništa rekla o ugovoru o samoposluživanju električnim romobilima koji istječe u veljači, a njezin tim od rujna prijeti da ga neće produljiti.


 

02. svibanj 2024 05:27