StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvelike kazne

Par vraćen s granice prema BiH zbog banana i sirnog namaza, Ivan je morao carinicima ostaviti vrijedno maslinovo ulje i suhe smokve. Evo što se smije unijeti

Piše PSD
3. veljače 2022. - 10:21

Nova pravila vezana za unos prehrambenih proizvoda u Europsku uniju, odnosno Republiku Hrvatsku svakodnevno šokiraju građane BiH prilikom prelaska državne granice.

Najnoviji primjer je apsurdan. Jedan bračni par je, kako tvrde, vraćen s hrvatske granice zbog četiri banane, 3-4 jabuke, par feta kruha i pola sirnog namaza od 100 grama.

Bračni par podrijetlom iz livanjskog kraja neugodno se iznenadio kada su im carinici Republike Hrvatske rekli kako u njihovu zemlju ne mogu unijeti užinu koju su ponijeli u automobilu. Riječ je o količini hrane koja im je trebala poslužiti za jedan obrok. “Carinik nam je otkrio ovu ‘veliku količinu krijumčarene robe’ te nas vratio natrag na prostor BiH te smo je morali baciti, tj. uništiti. Nadamo se da će divlji konji naći ovu zalihu hrane i da neće propasti”, objavio je ovaj građanin, uz što je priložio i fotografije bačene hrane te naveo kako su on i njegova supruga očito počinili teški gospodarski kriminal, piše Večernji list BiH.

Kilogram kupusa 350 kuna!

Nešto prije Božića Ivan, koji trenutačno živi u Njemačkoj, carinicima je morao ostaviti domaćih proizvoda poput maslinova ulja, suhih smokava, domaćeg voća i povrća u vrijednosti od više stotina konvertibilnih maraka. Njegovu sudbinu dijelile su i stotine onih koji su se nakon Božića iz Hercegovine vraćali u Austriju, Njemačku… gdje trenutačno žive.

Prilikom ulaska u Hrvatsku nedavno su, prema pisanju medija, na graničnom prijelazu Izačić/ Ličko Petrovo Selo vozača carinici kaznili s 5100 kuna, jer je preko granice prenio dvije vreće kupusa, točnije 15 kg. Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je izdan ovom vozaču, kriv je jer “nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod zabranama koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svježeg kupusa”.

image
Za prelazak granice treba znati što se smije unositi ako želite izbjeći kazne velike kazne (ilustracija)
Vlado Kos/Cropix

Osim njega, carinici su kaznili još tri osobe, jednu zbog tri bundeve i to kaznom od 3500 kn, drugu za tri akumulatora s 4000 kn i plus 400 kn za troškove odvoza na otpad, te jednu putnicu koja je imala 10 pašteta. Ona je, prema tvrdnjama vozača, dobila kaznu od 3000 kn. Pravila su rigorozna, a sudeći prema navedenim primjerima, neki carinici ih se doslovno drže.

Kako se ne biste našli u sličnoj situaciji, donosimo popis proizvoda i količinu koja se može nesmetano prenijeti iz BiH u RH. Nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, pa čak ni u malim količinama.

S alkoholom umjereno, s cigaretama još umjerenije

Proizvodi životinjskog podrijetla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci dopušteni su u količini do 2 kg. Dopušten je i unos iste količine mlijeka u prahu te hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga, kao i hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga.

Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podliježe zabranama i ograničenjima uvoza sukladno posebnim propisima EU-a o uvozu biljaka i biljnih proizvoda. Kruh, kolači, keksi, vafli i oblatne, dvopek, tostirani kruh i slični prepečeni proizvodi s manje od 20 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi, zatim čokolada i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda dopušteni su u količini za osobnu uporabu.

image
Ma koliko voljeli jabuke, i to domaće, one ne smiju preko granice
Vladimir Dugandzic/Cropix

U RH se mogu prenijeti i dvije kutije cigareta po osobi te alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80posto vol. i više u količini do 1 litre ili alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22 posto vol. i manje također do 1 litre ili vino – 2 litre.

Za prekršaj neprijavljivanja robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 2000 do 50.0000 kuna (od 520 do 13.000 KM). Za unošenje ili iznošenje robe u carinsko područje Unije na skriven način, za nezakonito izuzimanje ispod carinskog nadzora te za nepodnošenje carinske deklaracije... propisana je novčana kazna za fizičku osobu u rasponu od 3000 do 100.000 kuna (od 780 do 26.000 KM), piše Večernji list BiH.

27. veljača 2024 09:35