StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkrimić u vatikanu

Papa se smilovao nad kardinalom optuženim za lopovluk? Akter velikog financijskog skandala pozvan je u Rim, vraćena su mu sva prava, ali će ipak odgovarati pred državnim sudom

Piše Inoslav Bešker/JL
22. kolovoza 2022. - 19:18

Kardinal Angelo Becciu (75) objavio je da mora u Rim, jer ga je poglavar Katoličke crkve papa Frane u subotu pozvao, vratio mu sva kardinalska prava, pa će sudjelovati na sastansu Kardinalskog zbora potkraj ovog tjedna u Vatikanu.

Becciu ostaje optuženik na suđenju pred sudom u Vatikanu. Suoptužen je za veliku financijsku štetu nastalu spekulacijskom kupovinom bivše Harrod‘sove zgrade u Londonu.

Angelo Becciu prvi je kardinal u povijesti Svete rimske crkve koji odgovara pred redovitim državnim sucem kao i bilo koji građanin optužen, u ovom slučaju, za malverzacije. Sve donedavna nekom su kardinalu smjeli suditi samo ini kardinali, pod predsjedanjem pape, piše Jutarnji list.

To je u povijesti uvijek značilo da suđenje kardinalu ima političku, možda i teološku dimenziju. Sadašnji poglavar Katoličke crkve papa Frane je promijenio zakon, tako da su kardinali pred sudom izjednačeni s ostalim smrtnicima. To omogućuje da se za lopovluk i njima sudi bez političkih implikacija.

Popis kaznenih djela koja se kardinalu Becciuu stavljaju na dušu - nije ni malen, ni bezazlen. Tu su, naime, prijevara, pronevjera, zloporaba položaja, nepovlasno prisvajanje, "pranje" novca drugih i svoga, korupcija, iznuda, objavljivanje dokumenata pokrivenih službenom tajnom, krivotvorina javnog akta, te krivotvorina u privatnoj prepisci.

Nakon što se doznalo za skandal, Becciu je crkveno kažnjen stegovnim mjerama: krajem 2020. papa Frane ga je natjerao da se odrekne dužnosti prefekta Kongregacije za kauze svetih i svih kardinalskih prava, uključujući i pravo na biranje pape. Ostao je kardinalom samo nominalno, smije i dalje nositi purpurnu kapicu, jednom mu je bilo dopušteno služiti misu s Papom - ali mu nije oproštena kaznena odgovornost, na čijem ga kraju možda čeka dugogodišnji zatvor.

Stoga je zanimljivo čuti da mu papa vraća kardinalska prava u novom zapletu ovog "vatikanskog krimića", piše Jutarnji list.

07. svibanj 2024 13:36