StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeti prije je ‘štekalo‘, ali ovo...

Pacijenti u strahu, a liječnici u problemima: već tjednima u ljekarnama nema Klavocina, antibiotika koji se najviše traži i propisuje. U Agenciji za lijekove objašnjavaju što se događa

Piše Ivica Marković
30. kolovoza 2022. - 16:27

Pacijenti u strahu, a liječnici u problemu.

Tako bi se u jednoj rečenici moglo opisati stanje kod liječnika obiteljske medicine, kojima kompjutori pokazuju da na tržištu u Hrvatskoj nema Klavocina, jednog od “najomiljenijih” antibiotika kako među liječnicima tako i među pacijentima, donosi Slobodna Dalmacija.

Takvo toplo-hladno stanje s Klavocinom u Hrvatskoj traje već nekih šest mjeseci. U tom je razdoblju bilo perioda kada ga se teško moglo naći u ljekarnama, gotovo nikako, ali isto tako i perioda kada su ga ljekarne mogle nabaviti, ne u količinama kao i prije, ali su svakako mogle “zakrpati rupe”.

– Moram napomenuti da Klavocin sirupa, koji se daje djeci, ima u dovoljnim količinama. Stoga, ako je situacija s nekom odraslom osobom baš “stani – pani” i ako joj za upalu pomaže samo Klavocin, onda i ona može uzeti dvije žlice sirupa Klavocin​.

Široki spektar

S obzirom na to da Klavocina ima u obliku sirupa, upitno je zašto ga nema u tabletama, budući da i jedan i drugi imaju istu supstanciju u sebi (amoksicilin i klavulanska kiselina). Kako je najavljeno, situacija s Klavocinom trebala bi se donekle normalizirati početkom rujna, a u potpunosti bi se trebala vratiti na stanje kao i prije, kada ga nije nedostajalo, početkom iduće godine – rekao nam je magistar farmacije Mate Krce, zamjenik ravnatelja “Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije”.

Naravno, postoje i drugi antibiotici koji oboljelima mogu pomoći.

– Klavocin je jedan od “top” lijekova, kako među liječnicima tako i među pacijentima. Već dva tjedna nikako ga nema na tržištu pa ga ne možemo ni dati svojim pacijentima. I prije je “štekalo” s Klavocinom, ali sada je stanje posebno teško. Zbog toga ga moramo zamjenjivati drugim antibioticima.

Prije nego što želimo neki lijek dati pacijentu, odnosno prepisati mu ga na recept, moramo u kompjutoru vidjeti ima li ga u ponudi ljekarni. Posljednjih 14 dana moj program u kompjutoru stalno izbacuje da Klavocina nema. Tada moram objasniti pacijentu da mu moram dati drugi lijek i isto tako mu napomenuti treba li obaviti nadoplatu tog zamjenskog lijeka u ljekarni – kaže nam dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine.

Zašto svi “vole” Klavocin? Pa zbog jednostavnog razloga što ima širok spektar djelovanja i dobar je u borbi protiv raznih infekcija.

Kašnjenje u proizvodnji

– Na tržištu ima dovoljno vrsta raznih antibiotika, pa kad pacijentu napravimo antibiogram, jasno vidimo koji sve antibiotik možemo dati umjesto Klavocina. Međutim, svi se nadamo da će se situacija s ovim lijekom uskoro normalizirati – objašnjava dr. Vikica Krolo.

Kako doznajemo, splitski KBC ima Klavocina i dobavljači se trude zadovoljiti potrebe splitske bolnice za tim antibiotikom.

U vezi s nestankom Klavocina s hrvatskog tržišta, kontaktirali smo i HALMED, odnosno Maju Bašić, njihovu glasnogovornicu.

– Nestašica je prijavljena za Klavocin bid 875 mg + 125 mg filmom obložene tablete (očekivano trajanje nestašice do 1. listopada 2022. godine) te Klavocin DT 875 mg/125 mg tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta (očekivano trajanje nestašice do 31. prosinca 2022. godine). Nestašica je nastupila zbog kašnjenja u proizvodnji. U prometu je dostupan lijek Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju. Također, u nestašci su oblici lijeka Klavocin namijenjeni za bolničku primjenu, Klavocin 1000 mg + 200 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju i Klavocin 500 mg + 100 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju čije je očekivano trajanje do 31. prosinca 2022. godine – rekla je Maja Bašić.

U Hrvatskoj se u prometu nalaze drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, iste jačine i oblika, koji imaju važeće odobrenje te je time osigurana dostupnost odgovarajućih zamjenskih terapija.

– HALMED s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi svakodnevnu intenzivnu komunikaciju u vezi s rješavanjem problema u opskrbi tržišta lijekovima kako bi se osigurala pravodobna razmjena svih dostupnih informacija. Ovim putem možemo vam potvrditi da u RH trenutačno nije zabilježena nijedna kritična nestašica lijeka – ističe Bašić.

Ako se nestašica okarakterizira kao kritična, HALMED u suradnji s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi plan smanjenja utjecaja nestašice na kontinuiranu opskrbu tržišta lijekovima.

– Općenito, nestašice lijekova uobičajena su pojava koju promptno rješavamo zakonski dostupnim alatima, koji se temelje na preraspodjeli zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU-a, čime smo dosad uspijevali osigurati kontinuiranu opskrbu potrebnim lijekovima – zaključuje Maja Bašić.

04. svibanj 2024 01:10