StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCIJENE OTIŠLE U NEBO

Ovo su najskuplji gradovi za život u 2023. godini, a potvrđeno je i ono što svaki dan gledamo u trgovinama

Piše Damjan Raknić/Jutarnji list
1. prosinca 2023. - 08:18

Singapur i Zürich dijele prvo mjesto na popisu najskupljih gradova za život u 2023. godini, piše Reuters. Slijede ih Ženeva, New York i Hong Kong. Sastavljač popisa Economist Intelligence Unit (EIU), odjel medijske kuće The Economist Group koji se bavi istraživanjem i analizom, rekao je da globalna kriza porasta troškova života još nije gotova, piše Reuters, a prenosi Jutarnji list.

Cijene preko 200 najkorištenijih dobara i usluga ove su godine u odnosu na prošlu u prosjeku porasle 7,4 posto, stoji u izvještaju EIU-a. Manje je to od prošlogodišnjeg rasta u odnosu na 2021. od 8,1 posto, ali znatno više od trendova koji su obilježili period od 2017. do 2021. godine. EIU kaže da se rast cijena na svakom tržištu koje je ispitano računao u valuti u koja se na njemu koristi.

Singapur je unazad 11 godina devet puta bio najskuplji grad na svijetu. Ove je godine ponovno zasjeo na prvo mjesto jer su cijene u njemu u nekoliko kategorija prilično visoke. Cijene prometa u tom gradu najveće su u svijetu zbog strogih politika tamošnje vlade koje se tiču broja automobila u opticaju. Odjeća, živežne namirnice i alkohol tamo su također vrlo skupi.

image
Emily Elconin/Getty Images Via Afp

Zürich sa Singapurom dijeli prvo mjesto jer je švicarski franak iznimno jak, a cijene živežnih namirnica, kućanskih potrepština i rekreacije jako visoke. Ženeva i New York dijele treće mjesto na popisu, Hong Kong je peti, a Los Angeles šesti. Uz Zürich i Ženevu, među deset najskupljih gradova na svijetu našla su se još dva europska - Pariz i Kopenhagen. Među deset je i Tel Aviv.

Cijene u Aziji ponovno su rasle sporije nego u drugim regijama. Kineski gradovi Nanjing, Wuxi, Dalian i Peking te japanski Osaka i Tokio ove su godine značajno pojeftinili.

Na nivou cijelog svijeta, EIU navodi da su cijene režija rasle najsporije, a cijene živežnih namirnica najbrže.

28. travanj 2024 01:03