StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAH I TREPET

Ovo je Putinova životna priča: kao dječak ubijao je štakore, djed mu je bio Staljinov kuhar, a život mu je obilježio posao špijuna. Voli botoks i filere, a kćeri mu nitko nikad nije vidio...

Piše Anita Belak Krile/sd
23. veljače 2022. - 15:23

Kako razmišlja ruski predsjednik Vladimir Putin, prema kojemu su trenutno uperene oči cijeloga svijeta govori i anegdota  iz djetinjstva koju je ispričao u svojoj biografiji 'Iz prve ruke', piše Slobodna Dalmacija.

- U podrumu su bili štakori. Moji prijatelji i ja natjeravali smo ih palicama. Jednom sam pronašao divovskog štakora i počeo sam ga naganjati sve dok ga nisam stjerao u kut. Više nije imao kamo pobjeći. Onda se naglo uzdignuo na stražnje noge i krenuo na mene. To se dogodilo potpuno neočekivano i na trenutak sam se šokirao. On je preokrenuo situaciju i sada je počeo mene naganjati! Skakao je po stepenicama za mnom, ali ja sam bio za tren brži i pred nosom sam mu zalupio vrata – ispričao je Putin priznavši da iz ovog neugodnog iskustva izvukao nekoliko pouka.

Najbitnija je pouka – kada si stjeran u škripac, ne dopusti da te strah paralizira, neka postane izvor tvoje hrabrosti.

image
Dmitriy Astakhov/AFP

Kad je 1999. izabran za predsjedničkog kandidata, bio je čovjek s vrlo malo državnog i upravljačkog iskustva. Činio se savršen u očima tadašnjih oligarha koji su od bezličnog čovjeka željeli stvoriti novog predsjednika po svojim mjerilima. Vođi se klicalo dok je je paralelno pokoravao ruske medije, otimao kontrolu i bogatstvo nastaloj poslovnoj kasti te u začetku zgazio krhke mehanizme demokracije. U sljedećim godinama uklonio je sve i svakoga tko mu se našao na putu.

Protivnici su ušutkani, a neistomišljenici završavali u progonstvu ili pod crnom zemljom. Uspio je stvoriti kult ličnosti u Rusiji neviđen još od Staljinovog vremena, a za njega je na predsjedničkim izborima 2018. godine glasalo čak 76 posto birača.

image
 Putin kao mladi KGB-ovac, snimljen 80-ih godina
Sputnik via AFP

Djetinjstvo mu je bilo teško. Iako su se javljale i neke druge žene tvrdeći da su mu majke, poput Vere Putine, koja je uvjeravala da mu je otac bio ruski mehaničar Platon Privalov, s kojim je zanijela dok je bio oženjen drugom ženom, prema službenoj biografiji Putin Je sin tvorničke radnice i bivšeg servisera sovjetske mornarice, a djetinjstvo je proveo u ondašnjem Lenjingradu, a sadašnjem Petrogradu. U biografiji je naveo kako je njegov djed Spiridon bio Lenjinov i Staljinov osobni kuhar, kao i da su mu oba roditelja umrla od raka, majka 1998. a otac 1999. godine. Njegovi roditelji vjenčali su se vrlo rano kao 17-godišnjaci, a njihov život bio je puko preživljavanje. Putin je odrastao u bijedi, a dvoje njegove braće: Viktor i Albert su umrli dok su bili bebe. Putinovi su živjeli na petom katu oronule zgrade bez lifta, u stanu koji su dijelili s još dvije obitelji. Koristili su zajedničku kuhinju i toalet, a kupaonicu nisu imali, kao ni toplu vodu.

Na lenjingradskim ulicama Putin se rano naučio tući, a parola mu je bila 'ako vidiš da nema izlaza, udri prvi'. Trenirao je džudo i karate te postao i nositelj crnog pojasa u tim sportovima. Putinova biografkinja Masha Gessen tvrdi da je odrastanje u opustošenom okruženju kao što je tada bio Lenjingrad, Putina učinilo nasilnikom. U filmu o Putinu jedan od njegovih prijatelja iz djetinjstva ispričao je da su odrasli u „zlobnom, gladnom, osiromašenom mjestu koje je odgajalo zlobnu, gladnu i bijesnu djecu“.

image
Maxim Marmur/AFP

Dokumenti KGB-a objavljeni u Rusiji prije nekoliko godina opisuju Putina na početku njegove karijere kao "savjesnog i discipliniranog" obavještajca. I danas, kako je kazao, iz sentimentalnih razloga brižno čuva svoju iskaznicu člana Komunističke partije SSSR-a.

"Drug Putin.. stalno diže svoju ideološku, političku i profesionalnu razinu", stoji u dokumentu koji su 2019. dobili ruski mediji, a koji je napisan dok se Putin kao dvadesetogodišnjak uspinjao u KGB-u. On je od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio za tajnu sovjetsku službu i bio je poslan u Dresden, u tadašnju istočnu Njemačku, do 1985. do 1990., u razdoblju u kojem se sovjetska moć urušavala. U Kremlju se okružio brojnim bivšim djelatnicima tajne službe, a FSB, nasljednik KGB-a, je ostao moćna agencija s ogromnim utjecajem. Bivši KGB-ovac je uspješno stvorio privid zaštitnika tradicionalnih vrijednosti, crkve, vjere i obitelji. Nakon incidenta s Pussy Riot odobrio je zakon o zaštiti osjećaja vjernika zbog kojeg pod istragom možete završiti ako vjerniku nepriličnom majicom pokvarite raspoloženje.

Zabranio je javno spominjanje homoseksualnosti i gay parade, a podržao i dekriminalizaciju obiteljskog nasilja, pa tko izmlati junački ženu ili obratno supruga muža, plati samo novčanu kazna.

image
i u ribolovu pokazuje mišiće 
Dmitry Astakhov/AFP

Među prioritetima mu je i demonstriranje mačističkog imidža, fotografiranja sa zvjerima i skidanje do pojasa u sibirskoj divljini. Druži se s „Noćnim vukovima“, izvan Rusije ozloglašenoj bajkerskoj družini koja po susjednim neovisnim zemljama širi Putinove političke ideje. Ne voli bore ni starenje, a svjetski kirurzi na njegovom licu primjećuju estetske zahvate, korištenje botoksa i filere.

Ljubavni život Vladimira Putina, totalna je misterija i nitko ne zna je li Putin u braku i koliko djece ima. Ruski mediji ne funkcioniraju kao oni u ostatku svijeta i privatan života predsjednika strogo je pod embargom. Jedina žena koju je javnost znala kao suprugu Vladimira Putina bila je Ljudmila nekadašnja stjuardesa, s kojom je bio u braku 30 godina. Zajedno su dobili dvije kćeri, Mariju i Katarinu koje nitko nikad nije vidio u javnosti, a fakultetu su pohađale pod lažnim identitetom.

Ljudmila Putina nestala je iz života ruskog vođe 2014. godine, a poslije toga više nije viđena u javnosti. Dugo se spekulira o njegovoj  vezi sa zlatnom olimpijkom, ruskom gimnastičarkom Alinom Kabajevom kao i o tome da s njom ima najmanje troje djece.  Otkako je povezuju s Putinom još od 2008., Alinu nazivaju prvom ljubavnicom Rusije.

image
Bivša supruga Ljudmila Putina 
Olivier Hoslet/AFP

Nakon što se prestala baviti gimnastikom, Alina je postala članica parlamenta u Putinovoj stranci Jedinstvena Rusija. Ruski opozicijski lider Aleksej Navalni je 2013. tvrdio da su se Putin i Alina vjenčali. Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. viđeni su kako nose vjenčano prstenje, a Putin ju je odabrao da na ceremoniji otvaranja nosi baklju.

image
Alina Kabajeva 
Kirill Kudryavtsev/AFP
image
Putin sa Alinom Kabajevom 
Sergei Chirikov/AFP
19. travanj 2024 18:16