StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDosad nezamislivo

Ovo je prije on radio drugima kako bi pokazao moć, a sad su mu odgovorili istom mjerom. Pogledajte kako se Vladimir Putin neugodno vrpolji dok sam stoji pred kamerama i čeka

Piše Anita Belak Krile
20. srpnja 2022. - 09:15

Kako je neugodno kad se sam nađeš u situaciji koju rado priređuješ drugima jer želiš demonstrirati svoju moć - jučer je na svojoj koži osobno osjetio i ruski lider Vladimir Putin. 

Vladimira Putina, domaćini su ostavili u Teheranu da čeka turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana. Video snimka pokazuje kako se Putin neugodno osvrće i vrpolji radeći grimase koje pokazuju koliko mu je nelagodno sam stajati pred novinarima i njihovim objektivima i to gotovo punu minutu prije nego što mu se pridružio turski kolega. 

Kad je vidio da Erdogan napokon dolazi raširio je ruke prema njemu kao da mu želi poručiti: „Pa šta je ovo, gdje si dosad pobogu?“.

U diplomaciji su geste iznimno važne i ova situacija puno govori o Putinovom sadašnjem položaju.

"Ovih 50 sekundi koliko je Erdogan natjerao Putina da čeka dovoljno govori koliko se toga promijenilo nakon Ukrajine‘, komentirala je Joyce Karam, analitičarka bliskoistočne medijske kuće National News.

Karam nema dileme kako se radi o 'slatkoj osveti' jer je Putin ostavio turskog predsjednika da čeka dvije minute prije zajedničkog sastanka 2020. Turski mediji pisali su tada da je Erdogan ostao ponižen, a snimku kako čeka u predsoblju naveliko su dijelili ruski mediji.   

Merkelicu ostavio da čeka i doveo joj psa 

Vladimir Putin ne samo što voli ostaviti svjetske državnike da ga čekaju, nego i niz drugih sličica iz njegova vladanja svjedoči o demonstriranju moći, kompleksima i autokraciji. Posebno je poučna priča o jednom susretu s Angelom Merkel i crnoj labradorici Koni, koju mu je poklonio za rođendan ministar obrane Sergej Šojgu. Upravo taj pas uvjerio je nekadašnju njemačku kancelarku da je Putin okrutan čovjek. Zbilo se to 2007. godine kad je Merkel posjetila Putina u njegovoj predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju kako bi razgovarala o trgovini energijom.

Ne bi bilo nimalo dramatično što je Putin na taj sastanak poveo svoju veliku labradoricu, da nije već jako dobro znao kako se njegova gošća panično boji pasa zbog ružnog događaja iz djetinjstva, donosi Slobodna Dalmacija

Labrador je vrlo miroljubiv pas, međutim kad osoba ima fobiju, proživljava veliki strah bez obzira je li po srijedi opasni pit bull ili razigrani, šašavi labrador.

image

Putin, Merkel i labradorica Koni
 

Dmitry Astakhov/AFP

Fotoreporteri su tada snimili prestravljeno lice Angele Merkel kad ju je labradorica došla prijateljski ponjušiti dok je Putin s neskrivenim zadovoljstvom gledao kako se Merkel stisnula na stolici sva paralizirana od straha. Kasnije, razgovarajući o tome s grupom novinara, Merkel je pokušala objasniti Putinovo ponašanje.

"Razumijem zašto to mora učiniti - da dokaže da je muškarac", rekla je i dodala:

"Boji se svoje slabosti. Rusija nema ništa, nema uspješne politike ili gospodarstva. Sve što imaju je ovo“, kazala je tada Merkel. Merkel je samo jedna od brojnih koja je sugerirala da je Putinov razmetljivi mačizam i demonstracija snage namijenjena maskiranju osjećaja slabosti.

Na kasnijem susretu 2014. godine Putin ju je ostavio čekati 15 minuta.

image
Dmitry Astakhov/AFP
07. svibanj 2024 00:08