StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEZADOVOLJNI UGOSTITELJI

‘Ovo je gore nego lockdown. Mrcvarenje. Iz tjedna u tjedan mijenjamo radno vrijeme‘

Piše Jutarnji list
5. studenog 2020. - 18:38
Iako je Varaždinska županija u Zagreb poslala novi prijedlog strožih mjera, među kojima je i skraćeno radno vrijeme lokala do 20 sati, Nacionalni stožer taj je prijedlog odbio. No, varaždinske ugostitelje to ne tješi, "ako nisu danas, sutra će", kažu. Pa zdvojni zbrajaju računicu isplativosti, piše Jutarnji list. 

- Opstat ćemo ili propasti - kaže Skender Pajaziti, vlasnik slastičarnice i caffe bara Nimfa u Varaždinskim Toplicama. On je ionako ostao bez najvjernijih gostiju - pacijenata na rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici koja se nalazi preko ceste. - Oni ne smiju van, isto kao i bolničko osoblje kad ima pauzu. Ali borimo se. Lokal je obiteljski i to nam je egzistencija. Promet nam je i dosad pao za 60 posto i već smo i sami razgovarali da skratimo radno vrijeme - kaže mladi gazda Nimfe.

I varaždinskom restoranu iz Michelinova vodiča - Bedem - večere su ionako već pale na nulu.

- Na koljenima nismo, a ne znamo hoćemo li pasti, pitanje je koliko će sve potrajati. Ako ovime spašavamo veću štetu - O.K., je li tako? - pita se suvlasnik Zlatko Novak.

Pub Medina škrinja, najfrekventnije mjesto za noćni izlazak u gradu, trpi najveću štetu. - Radili smo do ponoći, vikendom do tri, pa svaki dan do ponoći, pa do 22 sata, sad bismo trebali do 20 sati. Za nas je to propast i razmišljamo o zatvaranju dok sve ne prođe. Imamo 12 zaposlenih u dva lokala, gdje da svi rade do 20 sati? A uvjete za državne mjere ne ostvarujemo jer nam prihod nije dovoljno pao. U prosincu smo ušli u veliku investiciju, novi lokal Living rooms, koji nam sad 'smeta' za državnu potporu. Država zbraja prihod iz dva lokala, a ne računa da je to dvostruko više zaposlenih i dvaput veći troškovi. Bolje da zatvorim pa ću mirno spavati. Ljudi će na burzi dobivati naknadu - kaže Domagoj Marić.

I zaključuje: - Ovo je gore nego lockdown. Mrcvarenje. Iz tjedna u tjedan promjena radnog vremena. A Porezna traži 'šihterice'. Teško je rasporediti ljude da svi odrade zakonske sate i nitko ne dobije otkaz. Trebamo koncept u kojem će se sve službe međusobno pratiti - zaključio je Marić, piše Jutarnji list. 
27. travanj 2024 01:21