StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetizabrana ekipa

Ovakvom se sastavu Vijeća vrlo vjerojatno nije nadao ni sam Puljak, a evo tko će u ovom sazivu odlučivati o budućnosti Splita: upoznajte nove gradske vijećnike

Piše Nikolina Lulić/sd
27. lipnja 2022. - 07:11

Ovakvom sastavu Gradskog vijeća pretpostavljamo da se ni sam Ivica Puljak nije nadao. S osvojenih 15 mandata u Gradskom vijeću uz potporu Mosta može lagodno vladati Gradom Splitom, piše Slobodna Dalmacija.

Kad znamo da će u Banovinu kao gradonačelnik ući Ivica Puljak sa svojim zamjenicima Bojanom Ivoševićem i Antonijom Kuzmanićem, a ako Luka Baričić iziđe iz politike kao što je najavio, to znači da će se lista Centra za Gradsko vijeće protegnuti do broja 19. Tako bi u gradski parlament ušli i Ante Krstulović, Duje Jakovčević, Magdalena Matijević i Milanka Rajčić, koja je na 19. mjestu.

Što se tiče HDZ-a, ako ćemo suditi po Zakonu, onda svoje mandate ne mogu konzumirati Vice Mihanović, koji je ravnatelj Lučke uprave Split, a nalazi se na drugom mjestu HDZ-ove liste, kao ni Željka Karin, šefica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, te bi se njihova lista s 8. proširila na 10. mjesto pa onda upadaju Ivana Relata i Vladimir Aljinović.

Kerumov HGS je loše prošao, sa četiri je pao na dva vijećnika pa će u vijećnici sjediti Željko Kerum i Saša Horvat. Dva mandata osvojio je i SDP pa će Davor Matijević opet biti vijećnik, a društvo će mu praviti predsjednik splitskih socijaldemokrata Damir Barbir.

Mostovci u Vijeću bit će Josip Markotić i Ivica Grković, a pravo iznenađenje izbora je Domovinski pokret, koji je u lokalnom parlamentu dobio isto dva zastupnika - Arisa Zlodru i Marka Žaju.

Čudno će svakako biti što nećemo u Gradskom vijeću, barem ne u ovom sazivu gledati Kristinu Vidan i njezinu ekipu iz Pametnog iz Splita i Dalmaciju, koji su na ovom odmjeravanju snaga doživjeli debakl, kao uostalom i Možemo u koaliciji s Novom ljevicom. Ante Franića nema ni u tragovima, a očito je i sam bio svjestan izbornih rezultata - za njihovo čekanje nije niti rezervirao lokaciju, već je - otišao na godišnji.

Svakako, bit će zanimljivo vidjeti kako će funkcionirati novi lokalni zastupnici. Omjeri snaga su potpuno drukčiji od onog na što smo navikli.

05. svibanj 2024 17:59