StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsnađi se druže

Ovako izgleda ‘Mad Max‘ na ukrajinski način: pogledajte kakvo su su oružje meštri skrpali u garaži, može biti smrtonosno poput sustava od milijun dolara

Piše dv
10. lipnja 2022. - 07:24

Kad su Rusi nasrnuli tenkovima na Ukrajinu, kijevske vlasti su građane pozvali da ih zasipaju Molotovljevim koktelima. Svakome tko je to gledao sa strane takav poziv izgledao je bizaran jer što može protiv moćne ruske supersile alat star 80 godina – zapaljena boca benzina. Međutim, ukrajinska stvarnost je ubrzo pokazala da se sve može kad se srcem brani svoja zemlja, pa su na početku rata video snimke pokazivale kako u gotovo svim napadnutim ukrajinskim mjestima i gradovima gore ruske vojne kolone zapaljene Molotovljevim koktelima. Dok su se usporeno kretale civilni pokret otpora zasipao ih je neštedimice iza uglova, s balkona, krovova, terasa...

Građani u svim većim središtima, od Odese, preko Harkova do Kijeva, masovno su pripremali boce s zapaljivom tekućinom u svojim skloništima, kućama, stanovima, na ulicama. Nekim su i instruktori držali kratke tečajeve o pripremama takvoga priručnoga oružja i tehnikama bacanja, donosi Slobodna Dalmacija.

Kako je rat odmicao Molotovljevih je koktela bilo sve manje, a zamijenilo ih je moćno protutenkovsko oružje koje je sa Zapada stiglo u velikim količinama. No, snalažljivi i borbeni duh nije napustio Ukrajince pa i dalje stižu fotografije i video snimke sklepanih vojnih oruđa koja izgledaju kao da su dotegljena sa drumskog filmskog seta „Mad Maxa“.

Koliko god da stiže oružja sa Zapada nikad ga nije dosta u obrani pred neprijateljem, a improvizirano oružje može biti smrtonosno poput sustava od milijun dolara.

Na jednoj od snimaka iz Ukrajine, vidi se tako kako su meštri u garaži preinačili prastaru Volgu iz sovjetskog doba.  Karanpanu su ojačali su željezom, a na krov montirali teški mitraljez kalibra 14,5 mm koji je na daljinsko upravljanje.

Na drugoj snimci podijeljenoj na Twitteru se vidi protuzračni top od 57 mm postavljen na priručni kamion koji je prije rata bio dio poljoprivredne mehanizacije.

Tviteraši ne prognoziraju dug vijek vozila zbog vibracija koje protuzračni top proizvodi, no vlasnici poljoprivrednih vozila za to ne mare, kao što za moguće štete nije mario ni vlasnik, sad već legendarnog ukrajinskog traktora kad je ukrajinskoj vojsci na početku rata doteglio ukradeni ruski tenk.

02. svibanj 2024 15:03