StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKREVETI NA CRNO

Primjer Dubrovniku?! Ovaj grad na jadranskoj obali zabranjuje iznajmljivanje stanova kao apartmana: Imamo 70 posto lošeg smještaja

Piše Dijana Turić/SD
27. ožujka 2023. - 11:20

Na sjednici Turističkog vijeća Makarska na kojoj je za novog direktora izabran Jadran Puharić, raspravljalo se o iznajmljivanju stanova na "crno".

Naime, nakon što je sedam članova TZ-ova Vijeća na čelu s predsjednikom, gradonačelnikom Zoranom Paunovićem, jednoglasno usvojilo izvješća o radu i izvršenju programa Vijeća za prošlu godinu, a koja su se prije tri mjeseca našla na dnevnom redu TZ-ove Skupštine, povela se priča o suzbijanju nelegalnog iznajmljivanja stanova ljeti.

Prema Paunovićevim saznanjima, u Makarskoj je još jako puno "crnog" tržišta.

- Volio bih da se TZ Makarska u sljedeća dva do tri mjeseca ozbiljno uhvati i da se napravi kampanja usmjerena na nelegalne iznajmljivače kako bi se izvršio pritisak da se prihodi TZ-a još više povećaju, ali ne zbog toga što smo pohlepni, već zato što doista nije fer prema svim ostalim igračima u turističkom sektoru koji redovito plaćaju porez i boravišnu pristojbu po svim uzusima tržišnog gospodarstva - kazao je Paunović.

Kako stati u kraj "crnom" tržištu, gradonačelnika je upitao i Ivica Vuletić, član TZ-ova Vijeća, koji je kazao da brojni iznajmljivači čak odjavljuju apartmane u TZ-ovu sustavu pod izlikom da ih nisu iznajmljivali već nekoliko godina.

- Takve apartmane nije provjeravala ni inspekcija pa bi se njima trebalo pozabaviti na malo bolji način - kazao je Vuletić.

Prema Paunovićevim riječima, prije godinu i pol je došao na ideju o aplikaciji sličnoj onoj za bespravnu gradnju.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Mogla bi TZ napraviti internetsku stranicu na kojoj bi svi sugrađani mogli prijaviti iznajmljivače na crno posredstvom fotografije što je odmah signal inspekcijama koje će utvrditi da su kršili zakon čime će ih penalizirati. Takva ista situacija je sa stranicom bespravna gradnja koja je jasna poruka onima koji nelegalno grade da im se to neće zaboraviti, već će kad-tad doći na naplatu - kazao je prvi čovjek Makarske i dodao da je po pitanju nelagalnih iznajmljivača riječ o projektu koji se može provesti relativno brzo i nije pretjerano skup, a samo trebaju educiranu osobu koja bi projekt odradila s informatičarima, a nelegalne iznajmljivače bi trebalo prozvati javno poput poreznih dužnika čime će se njihov broj smanjiti.

Kako kazuje, odluka o tome može li se kategorizirati stan kao turistički apartman, trebala bi biti na lokalnoj upravi i samoupravi, a ne na državi.

- Ako u Omišu ili Pločama doista nedostaje turističkih kapaciteta i žele se razvijati u turističkom smislu, tada je na lokalnoj upravi i samoupravi da dopusti da se doista mogu kategorizirati apartmani u zgradama koji bi se iznajmljivali turistima. U sredinama u kojima to nije poželjno, a kao što je Makarska u kojoj je 70 posto loših smještajnih kapaciteta, imperativ nam je da takvu vrstu iznajmljivanja u stambenim zgradama, zabranimo.

To nije privatni smještaj u kojem imate domaćinski odnos, već govorimo o apartmanizaciji, gradnji stambenih zgrada i apartmana, a koje se direktno grade zbog iznajmljivanja što je pogubno za makarski turizam - kazao je gradonačelnik.

04. listopad 2023 09:42