StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNišta od obnove

Ova obitelj prošla je pakao; kupili stan na kredit, srušio im ga potres, a onda je otac doznao za tešku dijagnozu: ‘Ne znam hoćemo li se imati gdje vratiti...‘

Piše dv
16. studenog 2022. - 08:53

Obitelj Šimić iz Siska jedna je od mnogih koja je nakon potresa ostala bez doma i adrese. Nedugo nakon što su kreditom kupili stan - potres im je uništio sve. Privremeni smještaj pronašli su na selu u dnevnom boravku kuće Jurinih roditelja. Nažalost, njihovim nevoljama tu nije kraj, piše HRT, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako bi riješili svoje stambeno pitanje, Mirna i Jure Šimić 2016. godine podignuli su kredit i kupili stan u Sisku. Sa svoje dvije djevojčice, palčicama Lanom i Lucom, živjeli su skromno i u svakodnevnoj borbi za njihovo zdravlje. Potres je u nekoliko sekundi uništio sve što su stvarali. Od stana je ostao - samo kredit.

- Kao što vidite i sami, ispucalo je sve, nema druge nego iseliti se. Mogli smo otići u Karlovac, gdje su nam nudili, nekuda... Kud da idem? Tu mi djeca idu u školu, i posao je tu, kaže Jure Šimić.

Tih dana nerado se prisjećaju. U stan nisu mogli. Zbog straha su spavali u automobilu, a potom su privremeni smještaj pronašli u kući Jurinih roditelja u Komarevu, nedaleko od Siska.

A nakon svih poteškoća, kao da ih već nije bilo dovoljno, Juri su liječnici otkrili tumor. Prolazi operaciju i kemoterapije, ali se vraća na posao čim je to bilo moguće kako bi zaradio plaću i tako se brinuo o svojim curama.

- A bilo je bome teško. Pogotovo supruzi. A i djeca isto... Vide po čovjeku, izgubiš kosu, obrve i sve živo, kaže.

Gotovo dvije godine od potresa u obnovu, kažu, ne vjeruju. Prema do sada učinjenom - to je mrtvo slovo na papiru.

- Pitanje je kad će biti i hoće li biti. Ali mislim da dok dođe do toga da će naše djevojčice biti velike, odrasle djevojke, tako da ne znam baš hoće li se uopće imati gdje vratiti i hoće li se htjeti vratiti, kaže Mirna Šimić.

Kako bi pomogli obitelji Šimić da još jednom riješe svoje stambeno pitanje, prijatelji su pokrenuli donatorsku akciju "Vratimo djecu u topli dom". Dosad su prikupili više od 20 tisuća kuna, a cilj je prikupiti dovoljno za kupnju male kućice.

- Ideja je počela od tog donatorskog koncerta koju će organizirati dečki iz Zagreba i onda smo to proširili na malo veće stvari. Napravili smo taj račun i dijelimo stranicu po internetu. Evo, sad smo došli i do televizije i nadamo se da ćemo nešto uspjeti, kaže Sanja Petrović, organizatorica akcije za HRT.

Akcija traje do kraja ove godine, a humanitarni koncert za obitelj Šimić održat će se u Sisku 11. prosinca.

26. travanj 2024 14:43