StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGRAĐANI ODLUČUJU |

OTVORENO 5500 BIRALIŠTA DILJEM HRVATSKE U drugom krugu kreće bitka za 56 gradova, 87 općina i 14 županija

Piše DV
30. svibnja 2021. - 08:55

U Hrvatskoj je u nedjelju ujutro otvoreno gotovo 5500 biračkih mjesta na kojima birači u drugom krugu lokalnih izbora odlučuju tko će iduće četiri godine voditi najveće gradove, ali i niz županija i općina.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.

Sat nakon zatvaranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate.

Birači će u nedjelju donijeti konačnu odluku tko će biti gradonačelnik Zagreba, izabrat će i 14 župana, gradonačelnike 56 gradova i načelnike 87 općina, javlja Jutarnji.hr.

Drugi krug održava se u 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića.

U svim tim gradovima i općinama neće se birati gradonačelnici i načelnici, ali hoće župani, njih čak 14 od ukupno 20.

Odnosi se to i na potresom pogođenu Banovinu, odnosno Sisačko-moslavačku županiju, gdje će župan biti izabran u drugom krugu, a to onda znači da glasovanje mora biti ponovljeno na svim biračkim mjestima, pa i u 25 šatora diljem županije kao i u prvom krugu.

Na glasačkom listiću dva kandidata.

Birati mogu punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu.

Za razliku od prvog izbornog kruga, kada je na pojedinim glasačkim listićima znalo biti i do deset kandidata, kao u Zagrebu, birače će ove nedjelje dočekati listići s imenima samo dvaju kandidata.

Kandidati će biti poredani ovisno o broju glasova koje su dobili u prvom krugu, glasuje se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio, piše Jutarnji.

23. travanj 2024 04:21