StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Bacači su ludi‘

Otkriveno čije rakete Ukrajinci koriste kod Bahmuta, taji se kako su isporučene Kijevu. Zapovjednici su ogorčeni...

Piše Robert Bajruši /JL
31. srpnja 2023. - 18:59

Ukrajinske topničke posade ispaljivale su rakete proizvedene u Sjevernoj Koreji na ruske položaje, i koristile streljivo Pjongjanga protiv invazijskih snaga svog saveznika predsjednika Vladimira Putina, otkrio je Financial Times (FT).

Sjevernokorejske rakete Ukrajinci ispaljuju iz višecijevnih raketnih sustava Grad iz sovjetske ere u blizini razorenog grada Bahmuta, a čitava priča pokazuje kako je najveći europski kopneni sukob od Drugog svjetskog rata postao svojevrsni "bosanski lonac" u kojem se koristi oružje sa svih strana svijeta, od zastarjele sovjetske opreme do najnovijih modernih ubojitih sustava, prenosi Jutarnji.hr.

U razgovoru za FT, ukrajinski artiljerijski zapovjednik koji se predstavio kao Ruslan, rekao je da sjevernokorejsko streljivo nije bilo omiljeno kod njegovih trupa zbog relativno visoke stope nepreciznosti, pri čemu mnogi projektili znaju zatajiti ili uopće ne eksplodiraju. Naime, većina je proizvedena 1980-ih i 1990-ih, pa su stari i nepouzdani.

Jedan pripadnik Ruslanove postrojbe upozorio je novinare FT da se ne približava previše raketnom bacaču kada je posada ispalila sjevernokorejsko streljivo jer su "vrlo nepouzdani i ponekad rade lude stvari". Radi se o topničkim jedinicama koje podržavaju ukrajinski napad na ruske snage na sjevernom i južnom krilu Bahmuta, gdje Ukrajinci pokušavaju opkoliti Ruse.

Ukrajinski vojnici ispričali su da su spomenute rakete "zaplijenjene" s neidentificiranog broda i onda isporučene Ukrajini, ali su odbili dati dodatne detalje. Ukrajinsko ministarstvo obrane sugeriralo je da su rakete uzete od ruskih snaga. "Zarobljavamo njihove tenkove, zarobljavamo njihovu opremu i vrlo je moguće da je to također rezultat uspješnog izvođenja vojne operacije naše vojske", rekao je Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane. "Rusija je kupovala različite vrste streljiva u svim državama koje vode tirani, uključujući Sjevernu Koreju i Iran", dodao je Suk.

Malo je vjerojatno da bi Sjeverna Koreja izravno opskrbila Ukrajinu streljivom, budući da je režim Kim-jong Una podržao rusku invaziju. Osim toga, ruski ministar obrane Sergej Šojgu prošlog je tjedna odletio u Pjongjang kako bi proslavio 70. obljetnicu primirja u Korejskom ratu i "ojačao suradnju" s tom vojskom.

Ali, Bijela kuća je još u ožujku tvrdila kako ima dokaze da Moskva pregovara s Pjongjangom o razmjeni "oružje za hranu". Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby također je naveo da je Pjongjang prodao rakete i projektile Wagnerovoj skupini Jevgenija Prigožina na vrhuncu bitke za Bahmut, najdulje i najkrvavije ruske invazije. Prigožin je optužbe odbacio kao "tračeve i nagađanja".

Sjevernokorejsko streljivo doista je korišteno u napadima u blizini Bahmuta u istočnoj Ukrajini. Sovjetski "Grad" je samohodni artiljerijski sustav od 122 mm koji je dizajniran u SSSR-u, a jedan takav sustav može ispaliti do 40 raketa u manje od 20 sekundi iz cijevi postavljenih na šasiju kamiona Ural. Obje su strane koristile raketne bacače Grad otkako je Moskva prvi put napala istočnu Ukrajinu 2014. godine.

Organizacija Human Rights Watch je opisala rakete Grad kao "notorno neselektivne". Michael Kofman, viši suradnik u programu za Rusiju i Euroaziju pri Carnegie Endowment for International Peace, uspoređuje Grad kao "AK-47 MLRS-a", jer ih koriste deseci vojnih snaga diljem svijeta. Njihova sveprisutnost potaknula je mnoge zemlje da proizvode streljivo za sustav, uključujući Sjevernu Koreju. Unatoč problemima s pouzdanošću, Ukrajinci ih rado koriste. "Trebamo sve rakete koje možemo dobiti", objašnjava Ruslan.

04. svibanj 2024 12:55