StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODLAZAK VELIKANA |

OTIŠAO JE NEZABORAVNI 007 Preminuo je Sean Connery, poznati škotski glumac koji je sedam puta glumio Bonda

Piše DV
31. listopada 2020. - 13:53
Slavni škotski glumac Sir Sean Connery preminuo je u 91. godini života, javljaju svjetski mediji.

Proslavila ga je uloga britanskog tajnog agenta 007 Jamesa Bonda kojeg je glumio u sedam nastavaka kultnog filmskog serijala. Prema sudu mnogih, upravo je Connery najbolje utjelovio znamenitog filmskog špijuna.

Conneryeva glumačka karijera protezala kroz nekoliko desetljeća, a među brojnim filmskim nagradama Connery je dobio Oscara, dvije nagrade Bafta i tri Zlatna globusa. Oskarom je nagrađen 1988. za sporednu ulogu policajca u filmu “Nedodirljivi”.

Sean Connery u kolovozu je proslavio devedeseti rođendan, a tijekom bogate karijere snimio je cijeli niz filmskih klasika kao što su Lov na Crveni oktobar, Ime ruže, Indiana Jones i posljednji križarski rat te mnogi drugi.

Connery je rođen u škotskom Edinburghu. Ratnoj mornarici Velike Britanije pridružio se sa 16 godina, a tri godine kasnije je otpušten. Radio je poslije toga brojne poslove te je vozio kamion i taksi, te je bio i spasilac na engleskim plažama.

Glumačku karijeru započeo je 1951. godine u kazalištu. Connery je glumio u brojnim britanskim serijama i filmovima, a proslavio se ulogom tajnog agenta Jamesa Bonda kojeg je utjelovio u prvi pet nastavaka franšize te se vratio 1971. godine i odglumio je tu ulogu u još dva nastavka.

Britanska kraljica ga je 2000. godine proglasila vitezom.
02. svibanj 2024 17:50