StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPet mjeseci nakon

Otac Koste K. uskoro bi mogao na slobodu zbog blokirane istrage?! Razlog zastoja je banalan, evo o čemu je riječ

Piše dv
3. listopada 2023. - 08:26
Beograd, 070523. Isarana ulazna vrata stana u kojem zivi Kosta Kecmanovic, djecak ubojica u skoli koju je pohadjao.Cropix/Cropix

Danas, točno pet mjeseci od kada je dječak ubojica naoružan ušetao u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" i iz očevog pištolja ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole i ranio još šest osoba, istraga protiv njegovog oca nije gotova, donosi Slobodna Dalmacija.

Kako saznaje Blic, nju blokira vještačenje koje je naložilo Više javno tužiteljstvo u Beogradu, a koje nije gotovo usprkos brojnim požurnicama ove institucije.

- Tužiteljstvo je naložilo da se obavi medicinsko balističko vještačenje koje treba ukazati na način smrti žrtava dječaka ubojice, kao i koje su prostrjelne rane i iz kojeg oružja zadobili. To vještačenje treba potvrditi sumnje da je dječak ubojica pucao iz pištolja koje je njegov otac imao u legalnom posjedu - kaže izvor "Blica" upoznat sa slučajem.

Međutim, kako saznaje isti portal, to vještačenje nije završeno.

- U posljednja dva mjeseca nadležno tužiteljstvo pisalo je više požurnica i zahtjeva da se ono što prije dostavi, jer bez njega ne može biti donesena odluka o eventualnom podizanju optužnice protiv oca zbog sumnje da nije držao osigurano oružje. Za to vrijeme zaposleni u Institutu su išli na odmore, a od vještačenja ništa - kaže izvor "Blica" upoznat s istragom.

Tužiteljstvo ima mjesec dana da donese odluku. U suprotnom otac dječaka ubojice bit će pušten na slobodu.

- U slučaju kada je okrivljenom određen pritvor u istrazi, zakonom je propisano obavezno ukidanje pritvora u slučaju da tužitelj ne podigne optužnicu u roku od šest mjeseci. Ovo je rok kojim je tužitelj obavezan u slučaju da je prema okrivljenom određen pritvor i u tom slučaju tužitelj, ali i svi u istrazi postupaju s neophodnom hitnošću - objašnjava za "Blic" odvjetnik Nikola Ristović.

Prema njegovim riječima, dokazi koje prikuplja tužiteljstvo moraju opravdati sumnju da je netko počinio krivično djelo za koje se sumnjiči.

- Neophodno je da tužitelj pripremi dokaze koji će malo pojačati sumnju, u odnosu na onu koja je bila potrebna za samo postojanje istrage protiv određene osobe - objašnjava Ristović.

On dodaje i da ako otac Koste K. eventualno bude pušten na slobodu, istraga može trajati sve dok tužitelj ne odluči da podigne optužnicu ili krivičnu prijavu odbaci. Za to, navodi on, ne postoji onda zakonski rok.

Podsjetimo, Vladimir K.,  sumnjiči se da je obučavao sina pucati, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje nije držao propisno osigurano. Njemu je pritvor produžen krajem srpnja na još tri mjeseca, a prema informacijama koje posjeduju srpski mediji  on ističe 30. listopada.

05. svibanj 2024 19:56