StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Nisam znala‘

Osuđena vojna policajka koja je snimila trenutak potresa, doznala je i kakva je kazna čeka

Piše Marin Dešković/JL
30. ožujka 2023. - 09:44

Vojna policajka Ivona J. (26) danas je temeljem priznanja osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu jer je nakon petrinjskog potresa mobitelom snimila zaslon monitora na kojemu se reproducirala snimka nadzornih kamera koje su prikazivale unutrašnjost porte MORH-a, a sliku je poslala u obiteljsku WhatsApp grupu u kojoj su joj majka, braća i sestre. Također, pokazala ju je čistačici koja je radila u MORH-u, a koja ju je zamolila da joj pošalje snimku, što je i učinila. Tužiteljstvo je Ivonu J. optužilo zbog odavanja tajnih podataka te joj je jutros izrečena kazna od 7 mjeseci uvjetnog zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, vojna policija je kazneno prijavila svoju 26-godišnju pripadnicu jer je dan nakon potresa, dok je radila u Ministarstvu obrane, mobitelom snimila snimku trenutka potresa u zgradi u kojoj je radila. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je protiv nje podignulo optužnicu zbog objave tajnih podataka - djela za koje se inače može izreći kazna do 10 godina zatvora. Međutim, tužiteljstvo predlaže uvjetnu kaznu od 7 mjeseci zatvora sa dvogodišnjim rokom kušnje.

Vojna policajka Ivona J. nakon petrinjskoga potresa prebačena je na dužnost u Ured zapovjednika Nadzornog centra Vojne policije na Krešimirovu trgu.

Vojna policija je svojoj djelatnici oduzela mobitel te ga pretražila, a pribavljena je i snimka unutarnjeg nadzora porte na kojoj se vojna policajka vidi kako mobitelom snima ekran monitora.

Ivona J. je na ispitivanju priznala da je snimila i proslijedila snimku, no tvrdi da je zbog potresa bila uplašena te da nije znala da čini išta nezakonito. Međutim, i Vojna policija koju ju je kazneno prijavila i Državno odvjetništvo koje je provelo istragu protiv nje vodili su se strogo formalnim tumačenjem, prema kojemu je njezinim postupanjem prekršen zakon.

Također su naveli da je Ivona J. prošla obuku iz sigurnosti na kojoj je upoznata s pravilima postupanja s klasificiranim podacima te je morala znati da je snimka klasificiranih podataka sa službenih monitora podatak koji se ne smije dijeliti s osobama koje nisu ovlaštene.

16. travanj 2024 17:00