StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPASNO STANJE

Osim na plućima, covid ostavlja ožiljke na još jednom organu, neki pacijenti imaju trajne posljedice

Piše DV
6. siječnja 2022. - 13:33

Dosad su znanstvenici dokumentirali da virus koji uzrokuje covid-19 uglavnom pogađa pluća, ali nova studija ukazuje na to da posljedica zaraze koronavirusom može biti oštećenje bubrega koje u nekih pacijenata rezultira i trajnim posljedicama, piše Jutarnji.

Oštećenje bubrega zbog posljedica koronavirusa nastaje kada virus SARS-CoVa-2 inficira bubrege zbog čega nastaju ožiljci na tkivu, a to su u novoj studiji dokazali znanstvenici iz njemačke klinike RWTH Uniklinik u Aachenu i nizozemski stručnjaci iz Sveučilišnog medicinskog centra Radboud.

Istraživanje njemačkih i nizozemskih znanstvenika pokazalo je da covid-19 uzrokuje izravno oštećenje stanica unutar bubrega, pridonoseći ožiljcima tkiva ili fibrozi bubrega. Rezultate studije objavili su u časopisu Cell Stem Cell.

Znanstvenici tvrde da tako oštećeno bubrežno tkivo u inficiranim bubrezima može ukazivati na potencijalno oštećenje organa na dulji rok.

Da bi proučili učinak SARS-CoVa-2 na bubrege, njemački i nizozemski stručnjaci su upotrijebili bubrežno tkivo 62 pacijenta koji su zbog covida boravili na Odjelu za intenzivnu skrb. Radilo se o 61 obdukcijskom uzorku i jednoj biopsiji.

Potom su usporedili tkivo bubrega pacijenata s covidom i tkivo ostalih pacijenata koji su u bolnici boravili zbog problema s plućima koji nisu bili povezani s covidom i tkivo skupine zdravih ljudi.

Ustanovili su da je bubrežno tkivo pacijenata oboljelih od covida-19 imalo puno više ožiljaka nego ostala tkiva koja su analizirali.

Nakon što su ustanovili da covid-19 oštećuje bubrege, istraživači su pokušali ustanoviti na koji način virus u tomu uspijeva.

Laboratorijska istraživanja na organoidima

Da bi to istražili, znanstvenici su u laboratoriju uzgojili mini bubrege, koji se nazivaju organoidi.

Oni se razvijaju iz matičnih stanica i sadrže puno različitih stanica bubrega, uz izuzetak imunosnih stanica.

Potom su organoide bubrega inficirali živim SARS-CoV-2 virusom da bi ustanovili kakav je izravan učinak virusa na bubrežne stanice, neovisno o potencijalnim sekundarnim efektima prouzročenim imunosnim stanicama ili ostalim sistemskim učincima.

Otkrili su ožiljke na organoidima bubrega i prateće signale koji 'pridonose procesu stvaranja ožiljaka'.

Njihova saznanja snažno ukazuju na to da je upravo koronavirus, a ne upala ili bilo koji drugi sustavni razlog odgovoran za uočeno oštećenje bubrega u pacijenata oboljelih od covida-19, istaknuli su znanstvenici. Organoidi zaraženih bubrega pokazuju da virus izravno uzrokuje oštećenje stanica, neovisno o imunosnom sustavu, zaključili su.

"Ovim smo istraživanjem otkrili dio slagalice koja ukazuje na štetno djelovanje virusa na organizam", rekla je jedna od znanstvenica koja je radila na studiji, Jitske Jansen u priopćenju za medije. Zaključeno je da bi nastali ožiljci mogli imati dugoročan utjecaj na funkciju bubrega preživjelih.

Rezultati studije ukazuju na to da bi nedavni nalaz druge velike studije utemeljene na podacima iz Sjedinjenih Država, koja je pokazala smanjenu funkciju bubrega u više od 90.000 osoba koje su preživjele covid-19, mogao biti posljedica izravnog djelovanja virusa SARS-CoV2 na bubrege, koji izaziva stvaranje ožiljaka.

Katharina Reimer s nizozemske RWTH Uniklinik je istaknula da je fibroza bubrega ozbiljna dugoročna posljedica koja se može dogoditi nakon bilo kakve ozljede bubrega i povezana je s funkcijom bubrega.

"Dugoročne studije praćenja pružit će nam dodatan uvid u patologije na bubrezima koje je prouzročio SARS-CoV-2", rekla je Reimer.

18. lipanj 2024 23:30