StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRVI DOZNAJEMO

Osigurana barža za prijevoz segmenata mosta Ston, evo kad i kako se nastavljaju radovi

Piše Ahmet Kalajdžić
16. prosinca 2021. - 11:29

Segmenti mosta Ston koji će se na Stonskoj obilaznici graditi između tunela Polakovica i Supavo već su završeni i čekaju na transport u škveru Brodosplita. Nosivi stupovi mosta koji će premostiti Stonski kanal samo što nisu potpuno završeni, ali transport segmenata kasni već tri mjeseca i utječe na konačni rok završetka pristupnih cesta. Nije tajna kako širom svijeta nakon popuštanja pandemije COVID-a, zbog naglo oživjelog gospodarstva postoji ogroman problem pronalaska barži i tegljača za transport takvog tereta.

image
Dovrsenje AVAX-ove dionice pristupnih cesta Pelješkom mostu ovisi o izgradnji mosta Ston
Tonci Plazibat/Cropix

Na samom gradilištu mosta Ston od voditelja projekta izgradnje čelične konstrukcije mosta Ston Matka Balića smo doznali kako se nazire rješenje problema. Prvi objavljujemo kako je barža za transport segmenata mosta Ston osigurana i da će segmenti iz Splita do Stona biti transportirani za dvadesetak dana:

image
Dovrsenje AVAX-ove dionice pristupnih cesta Pelješkom mostu ovisi o izgradnji mosta Ston
Tonci Plazibat/Cropix

-Barža stiže u prvom tjednu po Novoj godini, a za nju i iskrcaj segmenata sve je već spremno. Segmente mosta iskrcat ćemo i prvi segment već prvog dana montirati dizalicom nosivosti 750 tona. Montaža prva dva segmenta kreće prvo sa strane tunela Polakovica, a potom se po dopremi tri segmenta montiraju sa strane tunela Supavo. Završno, segment raspona 110 metara s dvije dizalice dižemo između središnjihz stupova te montiramo i spajamo most. Morat ćemo napraviti tri ture baržom da dovezemo sve segmente i poduzeti posebne mjere osiguranja: AVAX će na kopnu, a Brodosplit u pomorskom prometu zajedno s Lučkom kapetanijom regulirati pomorski promet kroz sam Stonski zaljev. Uopće ne sumnjamo u uspjeh jed da jesmo, ne bi smo se ni prihvatili ovog posla- kaže voditelj projekta izgradnej čelične konstrukcije mosta Ston MatkoBalić.

image
Dovrsenje AVAX-ove dionice pristupnih cesta Pelješkom mostu ovisi o izgradnji mosta Ston
Tonci Plazibat/Cropix

Više o stanju radova na AVAX-ovoj dionici pristupnih cesta Pelješkom mostup pročitajte sutra u reportaži koju objavkljujemo u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika.

23. travanj 2024 16:29