StoryEditorOCM

Osamljeni diktator: s kime će razvedeni Putin - s nepoznatim brojem djece s bivšom ženom i najmanje dvije ljubavnice - sutra slaviti rođendan?

Piše S.Pg./sd
6. listopada 2022. - 14:57

Vladimir Putin vjerojatno nije očekivao da će svoj sutrašnji 70. rođendan dočekati s furioznom protuofanzivom Ukrajinaca na istoku zemlje koju je napao 24. veljače. Po svemu što znamo, bio je uvjeren da će Ukrajina do 7. listopada, i puno ranije, biti ad acta: okupirana u prvih par tjedana invazije, s marionetskom proruskom vlašću koja bi mu za rođendan poslala ulizičku čestitku i možda organizirala slet ili barem prigodnu mini repliku moskovske Parade pobjede u Kijevu, piše Slobodna Dalmacija.

Da, karikiramo - takav prizor čini se nadrealnim, naročito danas, ali u glavi ruskog autokrata su nama nedokučivi filmovi, koje je očito "vrtio" kad je krenuo u najveću avanturu svoga života. Za sedmu deceniju svog nimalo dosadnog života ipak si nije uspio pokloniti čitavu jednu susjednu državu.

Znao je Putin ranijih godina, prije pandemije, proslaviti rođendan tako što bi otišao na u sibirsku tajgu sa starim suborcem, ministrom obrane Sergejem Šojguom. Sada, međutim, obojica imaju prečeg posla. A nemaju baš ni što slaviti, svakako ne dok ruska vojska posrće u Ukrajini, a tvrdolinijaši traže Šojguovu ostavku.

image

Putin je prije pandemije za svoj rođendan odlazio u Sibir s ministrom obrane Sergejom Šojguomu

AFP

Nakon što je proveo nepune tri godine u gotovo potpunoj izolaciji u svojim rezidencijama u Moskvi i Sočiju, s kime da razvedeni Putin - s nepoznatim brojem djece s bivšom ženom i najmanje dvije ljubavnice - sutra slavi rođendan?

‘Zdrav, nužan i neizbježan‘ fašizam

Londonski Times, primjerice, predlaže: u 71. godinu mogao bi ući s nosom zabijenim u knjigu, možda neku Ivana Iljina, ultranacionalističkog ruskog filozofa iz 20. stoljeća koji je jednom opisao fašizam kao “zdravu, nužnu i neizbježnu pojavu”. Jer, dodaju u Timesu, čini se da u posljednje vrijeme ponovno čita upravo Iljina, ovako opsjednut Ukrajinom, Zapadom i vlastitim nasljeđem koje, suprotno njegovim očekivanjima, tone u sve dublji minus.

Ruski narod treba "bezuvjetno voljeti" svog vođu i "bezuvjetno mu vjerovati", citirao je Putin Iljina u govoru kojim je najavio aneksiju četiriju ukrajinskih regija. Ruski "duh je moj duh", poručio je Putin. "Sudbina Rusija je moja sudbina, njena patnja je moja tuga, njen procvat je moja radost.”

O procvatu i radosti ruski predsjednik sutra - kad će zaokružiti sedam desetljeća na planeti kojoj prijeti nuklearnom apokalipsom - sigurno neće moći pričati. Ali, zna li itko koliko izobličen pogled na stvarnost ima Putin.

Možda će mu netko od bližih suradnika donijeti buket već mrtvog cvijeća, ali u Kremlju ruže, metaforički, sigurno ne cvatu, dok je unutar njegovih zidina Putin navodno sve usamljeniji.

Ruski dužnosnici često ne znaju ništa o njegovim namjerama, kao ni ostatak svijeta, kaže ruska politička analitičarka Tatjana Stanovaja. Kao dokaz navodi dvosmislene signale i odgodu govora uoči ruske aneksije četiriju okupiranih regija, kad se prošlog tjedna nakratko činilo da će Putin ipak odgoditi taj potez. “To nije bio znak neodlučnosti, već samo dokaz da Putin nikome ne govori o svojim planovima. Svima je naređeno da čekaju njegovu zapovijed”, rekla je Stanovaja.

image

Sve usamjeniji na vrhu - Putin snimjen u Sibiru na svoj rođendan 2019.

AFP

Bivši agent KGB-a na čelu Rusije "nabrijao" je bojazan od nuklearnog sraza na najvišu razinu od kraja Hladnog rata. Na proslavi aneksije u Moskvi obrušio na "sotonizam" zapadnih zemalja, kao i na njihovo "zatiranje vjere i tradicionalnih vrijednosti". Također je zlokobno podsjetio na "presedan" kojeg je, kaže, Amerika napravila kada je bacila atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Bio je to govor koji je ponovno potaknuo pitanja o njegovom psihičkom zdravlju. “Kako smo došli do te točke da našom zemljom vlada ludi starac s nuklearnim oružjem?”, retorički se na društvenoj mreži upitala Ksenija Torstrem, oporbena političarka iz Sankt Petersburga.

U tom je gradu rođen Vladimir Putin 1952. godine. Volio je pričati kako je kao školarac počeo trenirati judo da bi "učvrstio svoju poziciju u čoporu". Njegova "prčevitost" nije bila ograničena na strunjaču. Ulične tučnjave iz djetinjstva naučile su ga kako opstati i u dugoj vladavini Rusijom: “Shvatio sam da u svakoj situaciji, bio ja u pravu ili ne, moram biti jak. Morao sam uvijek moći uzvratiti”, rekao je 2012. godine, na početku trećeg mandata.

Popuštaju mu poluge vlasti

Takvim pristupom nemilosrdno je pritiskao oporbu i pretvarao sudove, parlament i državnu televiziju u svoje vlastite poluge. Ali, ovaj rat je uzdrmao njegov tako pažljivo utvrđen sustav. Upravo se našao u prilici da - ne može uzvratiti, i to na više strana.

Ruske trupe u paničnom bijegu pred Ukrajincima izazvale su bijes tvrdolinijaša, koji smatraju da je Putin preslab.

Mobilizacija stotina tisuća rezervista izazvala je brojne prosvjede.

Više od 700.000 ljudi pobjeglo je iz Rusije posljednjih tjedana kako bi izbjegli regrutaciju, prema izvorima iz Kremlja na koje se poziva Forbes Rusija.

image

Ruska stvarnost za Putinov 70. rođendan - turobni rezervisti i njihove obitelji pred polazak u Ukrajinu

AFP

Eskalacija ove krize znači da je Putin sve neodlučniji i nesposobniji nametnuti svoj autoritet, rekao je Abas Gljamov, bivši pisac govora u Kremlju, a sada politički analitičar. “Nitko ne zna što će Putin učiniti, jer to često ni sam ne zna”, rekao je. “Izgubio je kontrolu. Sile koje je oslobodio postale su toliko moćne da ne kontrolira on njih; one kontroliraju njega.”

Također je sve nejasnije sluša li uopće Putin ičije savjete. Visoko pozicionirani izvori u Moskvi svjedoče o sve većoj zbunjenosti i ogorčenosti unutar vladajuće elite. “Nema nikakve koordinacije, vlada nered, Putin svakom govori različite stvari”, rekao je izvor blizak vladi jednoj ruskoj istraživačkoj novinarki.

Iako Putin još održava široku podršku koju ima u Rusiji, postoje naznake da su neki pripadnici političke elite prihvatili mogućnost da njegov režim ulazi u svoju posljednju fazu. “Postoji očekivanje ili čak želja da on možda neće upravljati državom u dogledno vrijeme”, rekao je izvor blizak Kremlju za oporbenu web stranicu Meduza.

Sumnje na zdravstvene probleme samo pojačavaju nepredvidivost: Putina je navodno najmanje 35 puta u četiri godine posjetio onkolog, izvijestila je u travnju oporbena internetska stranica Projekt.

Legendarna je ona priča da se ruski predsjednik kupao u krvi iz rogova mladih sobova, što je "narodni" tretman koji mu je preporučio Šojgu. Cijeli svijet analizira Putinov "govor tijela" pri svakom javnom pojavljivanju i dijagnosticira što bi mu moglo biti. Prema državnoj statistici, prosječni životni vijek muškaraca u Rusiji je 66 godina, ali Putin, za razliku od većine građana, ima najkvalitetniju dostupnu zdravstvenu skrb.

Uz rastuće nezadovoljstvo unutar elita, Putin postepeno gubi kontakt kojim je nekoć majstorski uspostavljao emocionalnu povezanost s nacijom, kažu analitičari. “On dobro komunicira s ljudima kada pobjeđuje, kada može osigurati rast životnog standarda ili osjećaj da su Rusi pripadnici velike svjetske sile”, rekao je Galjamov. “U svim drugim situacijama, kada nema što ponuditi ljudima ili oni od njega traže, on gubi interes za njih.”

Ne treba zanemariti ni bezočno bogaćenje kojim su se Putinova obitelj i najuži krug suradnika "odlijepili" od stvarnosti prosječnih Ruskinja i Rusa, naročito sad dok se rusko gospodarstvo savija pod teretom zapadnih sankcija. To svakako može pojačati napetosti u društvu.

Još prije rata, široki gnjev izazvalo je otkriće Alekseja Navaljnog - danas utamničenog oporbenog vođe koji je jedva izbjegao smrt od ruke državnih trovača - da je Putin tajni vlasnika goleme rezidencije na Crnom moru, navodno vrijedne oko milijardu eura.

Palača je to s više heliodroma, podzemnim terenom za hokej na ledu, tunelom do plaže i toplicama sa skladištem ljekovitog blata. Zahodi su navodno opremljeni talijanskim četkama za školjku sa zlatnim listićima vrijednima oko 650 eura i držačima za WC papir od 900 eura.

image
AFP

Najbolji ishod - zatvor

Putina, koji uživa u takvom kublajkanovskom luksuzu, ismijali su kada je rekao da bi se svatko u Rusiji tko zarađuje više od 180 eura mjesečno trebao smatrati pripadnikom srednje klase. Istodobno je, na koncertu u ožujku kojim je proslavio invaziju na Ukrajinu, nosio talijansku jaknu Loro Piana koja košta oko 10.000 eura. Suvišno je računati koliko "srednjeklasnih" plaća stane u njene džepove.

Za Putinov 70. rođendan, svijet strahuje od "vatrometa" koji bi ovaj mogao prirediti, ali ne kao slavljenik, već kao gubitnik koji ne želi propasti sam. A sebi je iskopao rupu iz koje se teško iskobeljati.

"Učinit će sve što misli da je nužno kako bi se spasio jer zna da je, ako izgubi vlast, najbolji ishod za njega zatvor", uvjeren je bivši "ghost writer" Putinovih govora, Abas Gljamov.

03. svibanj 2024 20:32