StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROBLEM S REFERENDUMOM

Orepić, nekadašnji mostovac: MOST je agresivna krajnja desnica; Zekanović: ‘Oni su protivnici cijepljenja‘; Keleminec: MOST je prevara, dva puta su išli s HDZ-om‘

Piše Saša Ljubičić/ sd
16. prosinca 2021. - 16:21

Kako drugdje, tako i ovdje, društvo se snažno podijelilo na pristaše cijepljena i protivnike. Pandemija je jedina tema, a sukladno tome i političari na njoj žele ušićariti glasove. Most je punim gasom krenuo s referendumskom inicijativom. Iz pitanja koja postavljaju ni ustavnim stručnjacima nije lako razabrati što traže, no svode se otprilike na sljedeće: u članku 17. Ustava, gdje se predviđaju okolnosti u kojima se mogu ograničiti temeljna ljudska prava i slobode dvotrećinskom većinom narodnih zastupnika, ne spominje se pandemija. Razlozi za ograničavanje spomenutih prava su ratno stanje ili neposredna ugroženost neovisnosti i jedinstvenosti države te velike prirodne nepogode, a Most želi da se izrijekom doda i epidemija, odnosno - pandemija, piše Slobodna Dalmacija.

Drugim pitanjem mostovci bi Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske praktički stavili izvan snage. Traže da se iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izbaci Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kao tijelo koje, uz Hrvatski sabor, odlučuje o ograničavanju temeljnih sloboda i prava u uvjetima proglašene epidemije, odnosno pandemije. Tako bi se moć odlučivanja o tako za društvo važnim pitanjima, kao što je u ovom slučaju pandemija koronavirusa, vratila u Sabor.

No, da bi se sve zamišljeno realiziralo, potrebno je prikupiti 370 tisuća potpisa. Nakon toga provjerava se njihova istinitost, a onda referendumska inicijativa mora dobiti zeleno svjetlo Ustavnog suda Republike Hrvatske da bi se u konačnici pristupilo organiziranju referenduma. 

Fali im iskrenosti

Vlaho Orepić, nekadašnji saborski zastupnik Mosta, svojedobno je, kao jedan, između ostalih, sudjelovao u građanskoj inicijativi za raspisivanje referenduma protiv gradnje termoelektrane na ugljen u Pločama. Taj je referendum u cijelosti uspio i do gradnje termoelektrane nije došlo. Hoće li uspjeti i Mostova referendumska inicijativa? 

image
Vlaho Orepić
Bruno Konjevic/Cropix

- Nedostaje im iskrenosti u namjeri da do referenduma uopće dođe. Mislim da je ovo što oni sada rade upravo ta njihova konfliktna politika na kojoj stalno inzistiraju i koja im daje političku vidljivost, ali zato gube sadržaj, zbog čega sam i napustio Most, koji se sada pozicionirao kao krajnje desna stranka. 

Oni su sada i antisistemska stranka, a ti neprestani konflikti koje izazivaju na koncu štete i njima samima. Ne bih rekao da se tu više radi niti o populizmu, jer ovo što oni demonstriraju je agresivnije od populizma. Naima, postavljaju se antisistemski ne samo prema državi, već i Crkvi, a znamo koje su njihove smjernice kad je pandemija u pitanju. Ne znam kamo ih to sve vodi - kaže Orepić, koji se čudi da čelnicima Mosta nije jasno kako mjere koje se provode nisu protuustavne, niti protuzakonite, pa bez valjanog razloga predlažu da se o njima u Hrvatskom saboru odlučuje dvotrećinskom većinom.             

Spasite živote

Sve da i referendum prođe, sudeći po onome što se jučer događalo u Hrvatskom saboru, nema ni teoretske šanse da se Mostovi prijedlozi podrže dvotrećinskom većinom. Most nisu podržali ni Hrvatski socijaldemokrati, niti SDP, kao klubovi s najviše opozicijskih zastupnika, a i desnica se podijelila nakon vrlo srčanog, otvorenog i argumentiranog nastupa Hrvoja Zekanovića iz Hrvatskih suverenista. On je pozvao 24 zastupnika "desnija od HDZ-a" da javno podrže cijepljenje i tako pridonesu spašavanju ljudskih života. Zekanović veli da nema ništa protiv referenduma, ali... 

image
Hrvoje Zekanović
Niksa Stipaničev/Cropix
    

- I ja sam načelno za referendum jer ga smatram naboljim alatom izravne demokracije. Toliko sam puta i sam sudjelovao u raznim referendumskim inicijativama pa je to samo po sebi logično. Što ima poštenije od toga predložiti nešto i tražiti za to dovoljan broj potpisa pa tako omogućiti građanima da o tome sami kažu što misle, da sami izaberu najbolja rješenja u određenim situacijama.

Ponavljam, ja sam za referendum i veliki sam pobornik izravne demokracije, međutim, iako sam detaljno iščitao Mostova referendumska pitanja, moram priznati da su mi i dalje skroz nejasna pa se bojim da građani neće shvatiti koja je uopće svrha prikupljanja potpisa, niti će im biti jasno što se od njih uopće traži - veli Zekanović i dodaje da su njegovi saborski kolege iz Mosta to pokušali sublimirati u poruci "ukinimo stožerokraciju" koju danima šalju javnosti, ali nije siguran da je to dovoljno.

  - Ja sam uputio u zakonsku proceduru prijedlog prema kojem se sve odluke Stožera moraju potvrditi i u Hrvatskom saboru. Tako bi uz Stožer o epidemiološkim mjerama raspravljali i odlučivali i saborski zastupnici jer je Hrvatski sabor jedino mjesto koje za takvo što ima legitimitet i legalitet. To je puno jednostavnije rješenje nego Mostov referendum, no nemam vjere da će ova moja zakonska inicijativa proći - kaže Zekanović     

- Ja sam kolege iz Mosta sto puta zamolio da pozovu ljude da se cijepe i tako im spase živote. Cjepivo je najbolji alat kojim nam je dostupan u borbi protiv pandemije. To je znanstvena činjenica i zato će svaki odgovoran političar pozvati ljude na cijepljenje da bi se zaustavilo pandemiju i izbjegao novi lockdown. Mislim da su kolege iz Mosta, koji su se oglušili na moj apel da pozovu narod na cijepljenje, na neki način "autali" i tako javnosti dali do znanja da su protivnici cijepljenja - zaključuje Zekanović. 

Borba za poene

Interesantno je da ni na najtvrđoj desnici, onoj koja nema svoje parlamentarne zastupnike, ne podržavaju referendum iako njihovi pobornici sudjeluju u antivakserskim prosvjedima?! Jučer se ispred Sabora Dražen Keleminec zamjerio mostovcu Ninu Raspudiću. Kazao mu je da je "njihov referendum podvala", na što mu je on odgovorio: " Drž' se HDZ-a. Je li vas on plaća?"

- Nikada HDZ, ali vi ste prijevara. Borite se samo zbog političkih poena. Keleminec nije, niti je ikada bio za HDZ. Vi ste dva puta potpisivali s HDZ-om. Prijevara, lažu - vikao je predsjednik A-HSP-a, marginalne desne stranke čije djelovanje često izlazi izvan ustavnopravnog poretka.       

26. travanj 2024 20:45