StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSkupo je i umrijeti

Opremljena grobnica na Lovrincu košta bogatstvo, a u drugim mjestima posljednje počivalište stoji koliko i stan! Evo kakvo je stanje u Dubrovniku

Piše Hana Perković/ sd
8. studenog 2021. - 18:21

Dušni dan je cijeli tjedan iza nas, ali sahrana, sprovoda i prilika za suočavanje s vlastitom smrtnošću ima u svako doba godine. Stoga smo istražili cijene grobnica u Dalmaciji.  

Opremljenu grobnicu na Lovrincu, u koju je moguće smjestiti četiri lijesa, netko na Njuškalu nudi za 187 500 kuna, čime se splitsko gradsko groblje približilo skupocjenom zagrebačkom Mirogoju, u kojem cijene na spomenutoj platformi gotovo i ne padaju ispod sto tisuća kuna. Jedna je grobnica na tom zagrebačkom groblju nedavno dosegla cijenu od gotovo pola milijuna kuna. To je cijena jednosobnog stana u Sinju, piše Slobodna Dalmacija.

Raspon cijena u Splitu

Na službenoj stranici Lovrinca pak cijene ne prelaze pet znamenki. Grobnicu s četiri ukopna mjesta moguće je pronaći u rasponu od približno pedeset tisuća, pa sve do 67 345 kuna. Cijena varira ovisno o površini grobnice, ali i o vrsti poklopne ploče, pa je tako najskuplji granit, dok je brački kamen nešto povoljniji.

Sama parcela na groblju košta 10 000 do 15 750 kuna, ovisno o veličini, na što se zatim nadovezuju troškovi njezina opremanja, dok cijena godišnje pristojbe iznosi između 210 i 660 kuna.

image
Matko Begović/Makarska Kronika

Za već opremljene grobnice pristojba je očekivano veća, pa se tako cijene kreću od 440 kuna za osam kvadratnih metara i četiri sanduka, sve do 1120 kuna za osam metara kvadratnih i 12 ukopnih mjesta.

Iz razgovora s radnicima doznajemo da je cijena posljednjeg počivališta na Lovrincu često znatno niža od troškova ukopa u okolnim mjestima, kad se u obzir uzmu svi koraci koje kupac mora poduzeti, od izrade nacrta i betonskog okvira, do nadgrobne ploče i klesarskih radova.

image
Ante Čizmić/Cropix

Cijena je nešto drugačija kad je riječ o nišama, u koje stane od jednog do sedam kovčega, pa se tako one najmanje približavaju brojci od 18 000 kuna, dok najveće iznose oko 45 500 kuna. Postoje i niše za urne, koje se prodaju po cijeni od 5536,25 kuna, a godišnja pristojba za njih iznosi 22 kune.

Tri tipa grobnica u Šibeniku

Direktor šibenske pogrebne tvrtke Čempresi objasnio nam je kako se kod njih nude tri tipa betonskih grobnica u zemlji. Prvi tip su jednostruke grobnice bez stalaža, duge dva metra, a široke metar i četrdeset, koje su dostupne po cijeni od 38 000 kuna.

Drugi tip grobnice raspolaže s tri ukopna mjesta i kosturnicom, a iznosi 58 000 kuna. Treći tip predviđen je za šest lijesova, a ima i kosturnicu, a košta 68 000 kuna. Navedene grobnice su potpuno opremljene, natkrivene mramornom pločom.

image
Matko Begović/Makarska Kronika

Pristojba se plaća po metru kvadratnom, pa tako za prvi tip iznosi 166 kuna, za drugi tip 210 kuna, a za treći 250 kuna.

I iz ove tvrtke poručuju da su ukupni troškovi znatno viši za one koji se, umjesto kupnje gotove opremljene grobnice, odluče svaki korak plaćati pojedinačno.

U Zadru više nema mjesta

Iz zadarskih Nasada javljaju da na Gradskom groblju Zadar trenutno nema slobodnih, novoizgrađenih grobnica. Kad su se prodavale, njihove su cijene bez PDV-a iznosile od 29 600 do 32 000 kuna.

Te se cijene odnose na novoizgrađene grobnice u betonu, odnosno samo na betonske radove, bez obloge ili nadgrobnog spomenika, objasnili su iz gradske tvrtke.

image
Božo Radić/Cropix

Nadgrobni spomenik i oblogu korisnici postavljaju "na svoju ruku", u skladu s cjenikom odabranog kamenoklesara. Tu djelatnost Nasadi ne obavljaju. 

Godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta iznosi 222,50 ili 247,50 kuna, ovisno o tipu grobnice, a te su cijene dvadesetak kuna više kad je riječ o spomenicima kulture. Pristojba za korištenje pretinca za urne iznosi 62,50 kuna.

U Dubrovniku samo privatna prodaja

Ni na gradskom groblju u Dubrovniku trenutno nema slobodnih mjesta koja bi tvrtka Boninovo prodavala ili ustupala pa je prodaja jedino privatna. Grad Dubrovnik, zajedno sa susjednom Općinom Župa dubrovačka, planira izgradnju novoga groblja, koje bi trebalo biti dovršeno za dvije godine.

Prema prvim informacijama, opremljene bi se grobnice trebale prodavati po cijeni od 80 000 kuna, ali tvrtka Groblje Dubac, koja će upravljati novim grobljem, nije odgovorila na telefonski poziv, pa navedeni podatak nismo uspjeli potvrditi.

image
Božo Radić/Cropix

U Dubrovniku se grobnice trenutno mogu nabaviti jedino u privatnoj prodaji. Na Njuškalu se u trenutku pisanja teksta nudi samo jedno grobno mjesto na Boninovu, na pravoslavnom groblju. Kako se navodi u oglasu, grob je samostalan i prazan te se nalazi na izuzetno dobroj lokaciji, a ispod fotografije je navedena cijena od samo 100 kuna. Telefonski razgovor s prodavačem možda bi zainteresiranom pozivatelju otkrio neku drugu svotu. 

Bilo kako bilo, za ukop pokojnika potrebno je izdvojiti pozamašan iznos, a pored službenih cjenika pogrebnih tvrtki, u ponudi se na mrežnim stranicama različitih oglasnika mogu pronaći proizvoljne cijene i ponude za uređenje vječnih počivališta.

19. travanj 2024 20:54