StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAOS U SABORU

Oporba napustila Sabor, traže izvanrednu sjednicu zbog velike afere: ‘HDZ je okupirao državu!‘

Piše dv
14. srpnja 2023. - 12:10

Saborska oporba napustila je u petak saborsku sjednicu, ustrajavajući da se sazove izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora zbog šestotjednog štrajka u pravosuđu i plinske afere.

Ako sada jasno ne kažete da ćete sazvati izvanredno zasjedanje, napustit ćemo sjednicu, poručio je SDP-ov Peđa Grbin predsjedniku Sabora, javlja Hina.

Želimo izvanrednu sjednicu Sabora, nismo bezobrazni otići na godišnji odmor, dok se ova plinska afera nije do kraja riješila, odlučite li ignorirati naš zahtjev, mi ćemo napusti sabornicu i nećemo sudjelovati u glasovanju, istaknula je Marija Selak Raspudić (Most) nakon što su gotovo svi oporbeni klubovi ustrajali na izvanrednom zasjedanju.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio im je pod kojim će uvjetima isti dan, odnosno u propisanom roku, udovoljiti njihovim zahtjevima.

Ako skupite 76 potpisa, ako izvanrednu sjednicu sazove Vlada ili predsjednik države, postoje pravila, i ja ih se držim, kazao je.

Samo štitite lopove i tajkuna Vujnovca i "đuskajte" u Diamondu, poručio je Jandrokoviću Mostov Nikola Grmoja, očito misleći na lanjski video u kojemu predsjednik Sabora pleše u tom klubu u Malinskoj na Krku.

Odlazak oporbenih kolega komentirao je Hrvoje Zekanović (HDS), tvrdeći kako je "društvo" koje je napustilo sabornicu, već uplatilo aranžmane za ljetovanje. Obitelj Raspudić se već pakira i odlazi na put, izjavio je te dodao. Čudio se i oporbenom zahtjevu za izvanrednom sjednicom, jer njihovi zastupnici, nisu kadri ostati ni na aktualnoj. No, dobro je da su se požurili, jer su velike gužve na A1, kazao je, donosi Jutarnji list

Od oporbenih zastupnika u sabornici su ostali oni iz Kluba Pravedna Hrvatska i nezavisni Ante Prkačin.

"Apeliram na sve tri grane vlasti da shvate ozbiljnost situacije, na sve one koje su izabrali građani da se javno obrate građanima, potvrde o kakvoj se ozbiljnoj situaciji rade i da podrže naš zahtjev za izvanrednom sjednicom. Bitno je ne otići na stanku od dva mjeseca s pravosuđem koje ne funkcionira i energetskim sektorom koje se potkrada. Ovo se odnosi na sve tri grane vlasti i predsjednika Republike", rekla je Sandra Benčić, a javlja N1.

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta potvrdio je da su složni u zahtjevima: "Zahtijevamo isto zbog paralize države, bahatosti. Da je itko od vladajućih imao obraza, danas bi rekao da će potpisati zahtjev jer je po njima sve normalno."

Katarina Peović također je u ime kluba HSS-a i Radničke fronte dala podršku:

"I klub HSS-a i RF-a zahtijeva izvandrednu sjednicu jer je u zemlji izvanredno stanje. Nikad nismo imali poptunu blokadu pravosuđa, svjedočimo kako Plenković i Malenica cipelare službenike i namještenike na sudovima. Ne samo da im neće povećati plaću, iako su sucima dali veću povišicu nego što su neke od tih plaća, nego su donijeli odluku da neće platiti dane u štrajku. Specijalna policija koja je jučer čuvala Vladu i Plenkovića od tih radnica uistinu je alarm za uzbunu."

"Svi smo se usuglasili u opoziciji zbog ovoga", rekla je Dalija Orešković i dodala: "HDZ je danas demonstrirao opet da je okupirao državu. Ovdje ni za koga osim njih nema mjesta. U krizi je i zakonodavna vlast. Sabor ima dužnost po Ustavu nadzirati izvršnu vlast pa HDZ ima obvezu konrolirati svoje ministre itd. Pozivajući se na 76 ruku ukinuli su temelje države, a time samu državu. Na potezu je predsjednik Republike Zoran Milanović jer ovako usuglašenom zahtjevu ne može reći ne."

"Dogovori oko opozicijskog djelovanja traju cijeli tjedan", dodala je Benčić: "Zašto neki nisu ovdje, pretpostavljam što će biti argumenti, ali oko ovoga smo se dogovorili. Ako se želite odgovorno ponašati, dogovori se poštuju."

image

Miro Bulj

Damjan Tadic/Cropix

Isključen Bulj

Nakon svega nekoliko minuta rada i uz isključenje Mostova zastupnika Mire Bulja, Hrvatski je sabor u petak počeo glasovanje i svoj posljednji redovni radni dan prije ljetne stanke.

Bulj je isključenje ‘zaradio‘ jer se oglušio o zamolbe predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da prekine izlaganje koje nije bilo vezano uz točku o kojoj se trebalo glasovati, nego uz sasvim drugu temu – zahtjev za izvanrednim saborskim zasjedanjem.

Bulj je izvanrednu sjednicu zatražio uz obrazloženje da je ona nužna zbog plinske afere, odnosno nakon „najveće pljačke u režiji Andreja Plenkovića, hvarskog kartela, šefa HEP-a i ministra“.

Ako ne prihvatite zahtjev za izvanrednu sjednicu, nećemo vam dozvoliti da imate ugodno kupanje, vikao je Bulj iz klupe i tražio da se odredi stanka.

Jandroković ga je podsjetio da se stanka može tražiti samo vezano za točku o kojoj se raspravlja, odnosno glasuje, te ga pozva da prekine izlaganje, no Bulj je nastavio govoriti i nakon što ga je Jandroković upozorio da će dijeliti opomene ako se ne zaustavi, te mu isključio mikrofon.

Bulja to nije omelo, nastavio je vikati iz klupe, nakon čega mu je Jandroković izrekao, prvu, drugu, treću i četvrtu opomenu.

Gubite pravo rasprave za danas, morat ćete napustiti sabornicu, rekao je Bulju i odredio stanku.

Ideš na more, jel ti Pave (Vujnovac) plaća, vikao je Bulj predsjedniku Sabora, dok su zastupnici odlazili iz sabornice.

28. travanj 2024 08:43