StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAPEL S OTOKA

Općina Lastovo: U pomorskoj smo izolaciji, tražimo sigurniji trajekt

Piše dv
30. rujna 2020. - 11:54
Potaknuti nezadovoljstvom stanovnika Općine Lastovo koji su zbog čestih prekida linije tijekom godine odsječeni od kopna, a naročito zbog prekida linije od petka, 25. rujna 2020. godine do ponedjeljka, 28. rujna 2020. godine, u nastavku donosimo tekst kojim je Općina Lastovo apelirala na nadležne institucije o važnosti hitne promjene trajekta na državnoj trajektnoj liniji br. 604 Split – Hvar – Vela Luka (Korčula) – Ubli (Lastovo).
Državnu trajektnu liniju br. 604 u ranijem periodu održavao je m/t Lastovo, sada 50 godina star trajekt, na zadovoljstvo otočana. Za vrijeme njegovog prometovanja otočani su imali sigurnost da će otputovati i stići na svoj otok, osim u iznimnim vremenskim uvjetima (ne više od 5 puta tijekom zimskih mjeseci).
       Uvođenjem m/t Korčula na ovu zahtjevnu liniju, otočani su dobili brod većeg kapaciteta, plovidbu za vrijeme ljetnih mjeseci, ali i strah od čestih prekida tijekom godine.
       Radi se o trajektu, za kojeg pomorska struka, Jadrolinija i Agencija, znaju da ne može prometovati na ovoj liniji. Tijekom godine, do prekida dolazi i više od 25 puta.
       Cijelo vrijeme ukazujemo na neadekvatno povezivanje otoka Lastova sa Splitom, te je u veljači 2018. godine sa predsjednikom Uprave i njegovim suradnicima održan sastanak, pun obećanja od strane Jadrolinije. Tijekom 2019. godine zatražili smo sa kolegama načelnicima sa zapadnog dijela otoka Korčule sastanak u Ministarstvu na navedenu temu, do kojeg nije došlo.
       Tijekom zimskih mjeseci, a radi činjenice da m/t Korčula maritimno ne može obavljati promet na ovoj liniji, Jadrolinija i Agencija kombiniraju razna rješenja sa kraćim ili dužim uključivanjima m/t Hektorović, m/t Lastovo i m/t Bartul Kašić kao privremeno rješenje, kako bi održali navedenu liniju.
       Vrijeme putovanja do i sa otoka Lastova traje duže od 5 sati, kao i prije 50 godina.
       Pozivajući se na vremenske nepogode i odluke kapetana trajekta o nemogućnosti prometovanja, mogu se razumijeti, ali problem je u, kao što smo već naveli, trajetku koji nema maritimne sposobnosti za ovu zahtjevnu liniju.
       Kada će napokon Ministarstvo, Jadrolinija i Agencija osigurati kvalitetan trajekt koji će svojim kapacitetom, brzinom i maritimnim sposobnostima kvalitetno i bez prekida održavati državnu liniju br. 604?
       Do kada će Lastovci, zbog prekida linija, po tri dana ostajati u Splitu ili Veloj Luci, bez ikakve skrbi i brige od strane Jadrolinije?
       Jesu li Lastovci zaslužili ovakvu nebrigu od strane Ministarstva, Jadrolinije i Agencije?
       Jesu li Lastovci zaslužili da kao razlog nedolaska uzvanika na svečano obilježavanje Dana Općine Lastovo, 26. rujna 2020. godine, budu nepovoljni vremenski uvjeti i neadekvatan trajekt koji uspjeva ploviti do Vela Luke, ali ne i do Lastova?

       Općina Lastovo traži od nadležnih institucija da se hitno osigura trajekt koji će svojim kapacitetom, brzinom i maritimnim sposobnostima kvalitetno i bez prekida održavati državnu liniju br. 604, te da to bude prioritetna odluka nadležnih institucija. Da se m/t Korčula isključi sa linije br. 604 te uvede drugi siguran trajekt koji će državnu liniju 604. održavati bez prekida, pišu iz
Općine Lastovo.
      
13. listopad 2024 16:23