StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKakav obrat!

‘On je apsolutni pobjednik izbora u BiH‘: Najnevjerojatniji uspjeh ostvario je Smajo iz Tuzle, evo i kako mu je to pošlo za rukom

Piše dv
4. listopada 2022. - 07:16

I dok su brojni kandidati u noći na ponedjeljak proglašavali svoje izborne pobjede, po mnogima najveći uspjeh Općih izbora u BiH ostvario je široj javnosti potpuno nepoznati - Smajo Mandžić. Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za Skupštinu Tuzlanskog kantona, donosi Slobodna Dalmacija.

On je, naime, bio 40., točnije, posljednji na listi svoje stranke. Ali, Smajo se uspio popeti na sami vrh i osvojiti najveći broj glasova!

Pretekao je i nositelja liste Irfana Halilagića za 826 glasova i samim time sa dna popeti se na sami vrh.

Jedan od komentara na društvenim mrežama zato glasi: “Ovo je apsolutni pobjednik izbora u Bosni i Hercegovini, naklon od mene. Iskrene čestitke, kako god se završi na kraju. Uzme čovjek zadnji broj na listi i evo što dokaže”...

Ove godine je za Skupštinu Tuzlanskog kantona bilo ukupno 588 kandidata, a N1 ističe da je "rijetko i skoro nemoguće vidjeti ovakav obrat, da kandidat sa zadnjeg mjesta na listi dospije na prvo". Dosadašnja praksa ukazivala je da mandate osvajaju isključivo kandidati s vrha izbornih lista.

Lokalna javnost pamti Mandžića i po incidentu na skupu SDA u Tuzli, kada je njegova prepirka sa stranačkim kolegom Salkom Zildžićem eksalirala do ruba fizičkog obračuna.

01. svibanj 2024 20:21