StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHoće li biti dovoljno mesa za Uskrs

Omiljeni konavoski mesar Jakov Prlenda: Domaća piletina zasad nije skočila, svinjetina se pomalo vraća na normalnu cijenu, a najveći nam je problem junetina

Piše Gabrijela Bijelić
27. ožujka 2022. - 10:56

Svi ovih dana govore o mogućim nestašicama. Neki kupuju kućne zalihe ulja, brašna i patata, a kako stojimo s mesom, ima li ga dovoljno pred veliki blagdan. Omiljeni cavtatski mesar Jakov Prlenda umiruje sve 'mesojede':

- Momentalno nema zastoja u opskrbi mesom. Dogodi se tu i tamo da roba naručena za ponedjeljak dođe, primjerice, u srijedu, no nema nestašice. U radu s dobavljačima najveći nam je problem junetina. Ima je zasad na tržištu i sigurno će je biti dovoljno do Uskrsa, a što će onda biti, nitko ne može predvidjet. Opskrbljujem se u klaonicama u Kaštel Sućurcu i Šestanovcu, sve je domaće i kvalitetno, piletinu nabavljamo iz Zagorja. - otkriva Prlenda i priznaje da su i oni morali povisiti cijene. Ima i drastičnih primjera poskupljenja.

image

Karlovac, 210322.
PPK Karlovacka mesna industrija, farma krava.
Foto: Darko Tomas/CROPIX

Darko Tomas/Cropix

- Juneći jezik je, recimo, prije bio 38 kuna, a sad je 80. Morao je poskupit' jer se u nabavci sad plaća 52 kuna plus PDV, a bio je 22 kune plus PDV. Artikli kojih je inače malo u ponudi, a traženi su najviše su poskupili. Jezik, rep i obrazi. Jedna krava ima jezik od kilo i pol, najviše dva i jako je tražena. Junetina je inače poskupila oko 20 posto. Domaća piletina zasad nije skočila, a svinjetina se, čini mi se, pomalo vraća na normalnu cijenu. Svinjski but se prije plaćao 41 kunu, sad je 50 kuna, ali bi mogao pojeftinijiti.

image

Split, 190222.
Chef Duje Pisac o karakteristikama odlezanog mesa i njegovim cijenama.
Na fotografiji: tomahawk steak.
Foto: Sasa Buric/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Što se teletine tiče, ona je po kilu poskupila 3 do 4 kune. Zapravo se više isplati kupiti 2 kila teletine od dva kila junetine. Na kraju vas izađe tek 10 do 15 kuna skuplje, a teletina je ipak teletina – opisao nam je omiljeni cavtatski mesar Jakov Prlenda iz mesnice Jax trendove u nabavci mesa otkad je zavladala aktualna kriza s opskrbom.

01. svibanj 2024 05:28