StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetImali smo ga u Dubrovniku

Olja Einfalt Mihovilović: ‘Skandal‘ je u Hrvatskoj bio kao H&M, a onda je moj suprug napravio veliku pogrešku. Ništa nismo stekli, banka nam je uzela dva stana, ispali smo teški gubitnici!

Piše Vladimir Urukalo/sd
3. svibnja 2022. - 20:17

Ni moj pokojni suprug Marko ni ja nismo se okoristili i htjeli smo sve najbolje za našu firmu koju smo stvorili od nule i koja je bila naše dijete. Ja sam umjetnica, a Marko je to prepoznao za biznis jer je bio poduzetničkog duha i nešto što je jako lijepo krenulo je pretvorio u veliki biznis, piše Slobodna Dalmacija.

"Skandal" je kao brend bio ono što je, recimo, danas u Hrvatskoj H&M, od jedne trgovine smo se pretvorili u firmu sa stotinjak zaposleniih i 22 dućana. Postao je to kompleksan sustav koji je prerastao naše mogućnosti. Marko se bavio financijama, kreditima, maloprodajom, širenjem, a ja sam bila zakopana u studiju, dizajnirajući naše modele - kazala je, uz ostalo, na splitskom Županijskom sudu u utorak Olja Einfalt Mihovilović (59), splitska akademska slikarica i vlasnica propale firme "Skandal" kojoj se po optužnici županijskog Državnog odvjetništva sudi za gospodarske malverzacije u kojima su ona i njen pokojni suprug protiv kojeg je, naravno, obustavljen postupak, "isisali" 17 i pol milijuna kuna.

Najpoznatija "vampirica" u Hrvata kazala je sutkinji Ivoni Rupić, opisujući ritam tadašnjeg rada, kako je četiri puta godišnje po mjesec dana boravila u Kini gdje je nadzirala proizvodnju i distribuciju robe.

- Ta Kina nas je i 'ubila', Marko je smatrao da proizvodnju zbog konkurentnosti treba prebaciti u Kinu. Morali smo za svaku kolekciju napraviti po tisuću komada jednog uzorka u jednoj boji, bio je to izniman posao. Marko je nekontrolirano počeo širiti maloprodaju kako bi sve to proizvedeno imali gdje prodati i tu je napravio pogrešku, imao je nedovoljno menadžerskog znanja i mogućnosti. Ja se tim dijelom posla nisam uopće bavila niti mi je on to dopuštao.

Gurali smo do krize 2008. godine, a onda su lagano na naše tržište počeli dolaziti i jači brendovi, zauzimati tržište i promet je počeo padati. Da uspije dobiti novac za kredit da platimo kontejner s robom da dućani ne budu prazni, Marko je založio dva stana svojih roditelja koje je poslije uzela banka. Kad se sve pogleda i on i ja smo ispali teški gubitnici. Nikakvu privatnu imovinu nismo stekli - kazala je sutkinji optužena vlasnica nekadašnjeg "Skandala".

Kazala je, na upit svog odvjetnika Željka Lubine i da ona nema pojma što su to porezi, pretporezi, buduća stečajna masa i slični pojmovi koji se navode u optužnici protiv nje kao i da je ona, vjerujući svom suprugu, kao direktorica potpisivala sve što joj se dalo bez da je čitala.

image
Duje Klarić/Cropix

U utorak izmijenjena optužnica županijskog Državnog odvjetništva tereti Einfalt Mihovilović po pet točaka. Prvo da je zajedno sa suprugom od siječnja do prosinca 2009. godine, kao član firme "Kasteli" d.o.o., kako bi sebi pribavili veliku nepripadnu imovinsku korist, uzimala novac s računa firme iako je znala da su blokirani. Dijelom su plaćali dobavljače, no negdje oko milijun i 121 tisuću kuna su zadržali za sebe i u poslovnim knjigama firme su to evidentirali na kontu pozajmica pa su tako oštetili tvrtku.

Dalje, druga točka tereti je za neistinito prikazivanje jednog računa navodno izdan 2. siječnja 2008. godine firmi "Ernest Mot" d.o.o. od oko 195 tisuća kuna, za isporuku robe do koje nikad nije došlo. Temeljem tog računa su, stoji u optužnici, koristili pretporez od oko 35 tisuća kuna i prikazali manju osnovicu za obračun poreza čime su državu oštetili za nešto više od 67 tisuća kuna.

Treća točka optužnice je "najizdašnija" što se tiče štete. Njome se terete da su, želeći državi uskratiti porezna davanja, u poslovnim knjigama i prijavama PDV-a prikazali manju vrijednost robe isporučene tvrtki "Similis" d.o.o. i tako su za preko milijun i 242 tisuće kuna umanjili osnovicu za obračun PDV-a odnosno nisu obračunali i uplatili državi nešto manje od 286 tisuća kuna PDV-a. Tim i drugim makinacijama su, po toj točki, državu oštetili za nešto više od 489 tisuća kuna neplaćenih poreza.

Nadalje, nije kao članica uprave "Kasteli" d.o.o. u bilanci i knjigama, a znajući da je firma pred raspadom i stečajem od 20. ožujka 2009. godine, u razdoblju od 1. siječnja do 25. listopada 2010. godine, prikazala potraživanja od preko šest milijuna i 700 tisuća kuna prema domaćim kupcima i gotovo pet milijuna kuna prema inozemnim kupcima. Kako bi smanjili stečajnu masu firme i šanse vjerovnicima kojima su dugovali da se naplate, oni su ta potraživanja proglasili zatvorenim.

Tako su, smatra županijsko Državno odvjetništvo, oštetili stečajne vjerovnike za više od 11 milijuna i 630 tisuća kuna.

I naposljetku, terete je i da je sa suprugom oštetila i tvrtku "Mercator-H" d.o.o. za preko dva milijuna i 350 tisuća kuna jer su im lažno obećavali da će im od kolovoza 2008. do listopada 2010. godine plaćati zakup za tri poslovna prostora u Splitu, Zadru i Puli iako su znali da nemaju novca za to.

Kad je firma "Mercator-H" raskinula ugovore o zakupu, oni su ih i dalje držali u zabludi obećavajući da će platiti zakupninu što nikad nisu napravili pa su oštetili "Mercator-H" za više od dva milijuna i 350 tisuća kuna.

09. lipanj 2023 18:31