StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVjetar pokvario plan

Odgođeno podizanje najduljeg segmenta Mosta Ston, ministar Butković: Očekujemo završetak spajanja mosta i 25 kilometara pristupnih cesta do početka turističke sezone

Piše Ahmet Kalajdžić
16. ožujka 2022. - 13:36

Danas je ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković u pratnji predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića i saborskog zastupnika Branka Bačića obišao gradilišta Mosta Ston. Riječ je o ključnom objektu četvrte faze izgradnje Pelješkog mosta s pristupnim cestama i obilaznicom Stona koji je duljine 485 metara i spaja dva tunela Supavo i Polakovica.

image
Bozo Radic/Cropix

Zbog vremenskih uvjeta, odnosno vjetra iznad dozvoljenog limita, do podizanja ključnog i najduljeg segmenta Mosta Ston nije došlo, nego će, kako je najavljeno, to uslijediti kad to vremenski uvjeti dozvole.

Čelnik Hrvatskih cesta je potvrdio je kako je sad cilj kroz utrku s vremenom završiti preostale tri faze radova do početka turističke sezone, a radove finalizirati do kraja ove godine.

- Planiran je tehnički pregled do 13.srpnja, a Hrvatske ceste pobrinut će se ublažiti usko grlo oko Stona uređenjem dijela stare prometnice. Ranije uočeni sitni nedostaci na Pelješkom mostu bit će otklonjeni kroz tjedan dana - najavio je Škorić.

Ministar Butković dodao je kako obilaze jedan od najvažnijih cestovnih projekata povezivanja juga Dalmacie s Hrvatskom:

image
Bozo Radic/Cropix

- Očekujemo završetak spajanja mosta i 25 kilometara pristupnih cesta do početka turističke sezone. Preostaje onda dovršiti još most Ston s dva tunela do kraja 2022. godine - izjavio je Butković i zahvalio HC i svim izvođačima na pokazanoj ozbiljnosti na provedbi projekta koji će, smatra on, obilježiti prve godine članstva RH u Europskoj uniji koja s 85 posto iznosa financira ukupnu investiciju Pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Najavio je Butković i da će se kroz novu financijsku omotnicu nastaviti ulaganje u željeznicu i nešto manje u cestovne projekte. U vezi s kašnjenjem pristupnih cesta Pelješkom mostu kao sukrivce naveo je pandemiju i drastično poskupljenje građevinskog materijala, no dodao je kako zbog toga ne treba nikog pozivati na odgovornost.

Zadnji segment Mosta Ston

Završena je montaža pet segmenata čelične konstrukcije mosta Ston i preostalo je podizanje i montaža zadnjeg segmenta (C) dužine 84, 4 metra i težine 363,50 tona.

Zbog konfiguracije terena, ovaj će dio podizati dvije mega dizalice, simultano i u paru. Već je obavljeno probno dizanje, pa kad se ispune uvjeti, krenut ćemo s podizanjem zadnjeg segmenta. A to su prvenstveno sigurnosni uvjeti i povoljne vremenske prilike, i kad nam grčki Avax sukladno ugovoru izda garanciju plaćanja- rekao je glasnogovornik  Brodosplita Josip Jurišić.

03. svibanj 2024 10:02