StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOZNAJEMO: VISOKI UPRAVNI SUD RH PRESUDIO

Odbijen zahtjev autobusera

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
17. veljače 2017. - 15:06

Odlučujući po zahtjevu turističke agencije Travel Europe d.o.o. za ocjenu zakonitosti dubrovačke gradske Odluke o zaustavljanju i parkiranju autobusa i osobnih vozila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima, Vijeće Visokog upravnog suda Republike Hrvatske je odbilo zahtjeve agencije.

Agenciju je u upravnom postupku zastupala splitska odvjetnica Sunčica Višević, a uz zahtjev za ocjenu zakonitosti kao argumente je dostavljeno nekoliko potvrda o plaćenim računima za zaustavljanje i parking autobusa na Pilama. Tužbom su ustvrdili da su usluge već naplaćene kroz plaćanje komunalnih naknada, da bi odgovarajući na tu i ostale primjedbe dubrovačka gradska uprava naglasila da je autor Elaborata o zaustavljanju i parkiranju autobusa Fakultet za prometne znanosti, a za koju su dobili suglasnost policije, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova RH i Zavoda za prometno planiranje. Naveli su i da je odluka objavljena u Službenom glasniku Grada Dubrovnika 10/14. Ustvrdili su i da se osporena odluka ni u kojem dijelu ne odnosi na održavanje javnih površina niti komunalnu naknadu, što je određeno Zakonom o komunalnom gospodarstvu.

Obrazlažući presudu, Vijeće Visokog upravnog suda u sastavu kojeg su bili suci Ana Berlengi Fellner, Arma Vagner Popović, Mirjana Čačić i mr.sc. Inga Vezmar Barlek te Marina Kosović Marković kao predsjednica Vijeća, istaknulo je i to da Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouporave navodi da su vlastiti izvori financiranja općine i grada naknade za uporabu javnih, općinskih ili gradskih površina. Naglašavajući da se u konkretnom slučaju radi o parkiralištu kao sastavnom dijelu nerazvrstane ceste koja je kao takva javno dobro u općoj uporabi i u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, te stoga ta jedinica ima pravo odrediti plaćanje naknade za korištenje te površine.    
   
Kontaktirali smo i tužitelja, odnosno turističku agenciju Travel Europe gdje smo doznali da izrijek presude VUS RH još nisu dobili. Iako smo im ga rekli, odgovorili su kako s presudom i obrazloženjem nisu upoznati te da je stoga ne mogu ni komentirati.

Sa sadržajem presude smo upoznali donedavnog dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, nakon čega ju je spremno komentirao i naglasio:- Ovo je velika pobjeda grada Dubrovnika i Sanitata, što znači da smo imali potpuno pravo naplaćivati zaustavljanje autobusa na Pilama. Prava je šteta što su dubrovačko Gradsko vijeće i njegov predsjednik Mato Franković kao i HDZ popustili pritisku agencija te su uvođenjem godišnjih vinjeta Gradu Dubrovniku nanijeli financijsku štetu. Primjena presude će gradskoj upravi donijeti 10- 15 milijuna kuna sigurnog godišnjeg prihoda, ali i dati slobodu da za narednu 2018. godinu i nadalje uredimo ovu problematiku na način koji će zadovoljiti potrebe građana Dubrovnika.

- Odluka vrijedi za sve sporove koje je gradska uprava Dubrovnika pokrenula protiv agencija- neplatiša. Ovo je još jedna, vrlo značajna pobjeda grada i njegovih građana, ali i gradonačelnika Andra Vlahušića koji se i u ovom slučaju borio za dobrobit grada. Presuda je na određeni način i poraz krupnog kapitala te svih političkih opcija koje ga podržavaju. Sve naknade koje je Sanitat u međuvremeno od donošenja oporene odluke naplaćivao bile su, dakle, zakonite i opravdane. I dalje ćemo inzistirati na naplati svake kune u korist grada i njegovih građana- rekao nam je direktor komunalnog poduzeća Sanitat Dubrovnik Vedran Kunica.

18. travanj 2024 03:15