StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVI IGRAČ U KREMLJU

Odani Putinov sljedbenik prijeti nuklearkama, razmeće se snimkom golemog kratera koji je stvorio razorni ruski projektil: ‘Agresorima savjetujem da pristojnije razgovaraju s Rusijom‘

Piše tomislav Šoštarić/JL
15. srpnja 2022. - 19:53

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin, vjerni i odani sljedbenik te propagandist ruskog predsjednika Vladimira Putina, trebao bi se uskoro pridružiti ruskoj predsjedničkoj administraciji, doznaje iz tri izvora bliska Kremlju i jednog Rogozinovog poznanika neovisni ruski portal Meduza, koji djeluje iz inozemstva.

Koju će točno poziciju Rogozin zauzeti, o tome se još raspravlja. Prema jednom od izvora Meduze, Rogozin je trenutačno jedan od nekoliko kandidata za šefa osoblja, dok ostali kandidati, kako ističe portal, nisu poznati, donosi Slobodna Dalmacija.

Trenutačni šef osoblja predsjedničke administracije je Anton Vaino, koji je tu dužnost obnašao od kolovoza 2016. godine, što je rekordan mandat. Prema izvoru bliskom Kremlju, Vaino bi mogao "biti premješten na posao u diplomatsku službu". Vainu to neće biti prvi put da služi kao diplomat - radio je već u ruskom veleposlanstvu u Japanu od 1996. do 2001. godine, prije nego što je na dvije godine prešao u ministarstvo unutarnjih poslova.

Druga je mogućnost, prema izvorima Meduze, da Dmitrij Rogozin postane jedan od nadzornika Kremlja za samoproglašene ‘narodne republike‘ Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine te ostala od Rusije okupirana područja u Ukrajini. Rogozin bi u tom slučaju službeno bio predsjednikov pomoćnik ili zamjenik šefa kabineta, a zamijenio bi Dmitrija Kozaka.

Izaslanik za ‘narodne republike‘ Donjeck i Lugansk

Kako je Meduza ranije izvijestila, nakon što je Rusija pokrenula svoj sveobuhvatni rat protiv Ukrajine, Kozak, bivši glavni čovjek Kremlja za Donbas, pao je u nemilost Vladimira Putina. Zamijenio ga je prvi čovjek administracije za unutarnju politiku, Sergej Kirijenko, koji je nakon 24. veljače postao član novog Putinovog ‘užeg kruga‘. Prema Meduzinim izvorima, Kirijenkovi podređeni počeli su raditi na referendumima koji bi ukrajinska područja učinili dijelom Rusije - kako napominje portal, barem iz perspektive ruske vlade.

Prvi Kirijenkov podređeni zadužen za teritorije Donbasa bio je Andrej Jarin, šef odjela za unutarnju politiku Putinove administracije, koji navodno ima bliske veze s obavještajnom službom FSB. Naslijedio ga je zamjenik šefa administracije Državnog vijeća Boris Rapoport.

"Sada je Jarin ponovno blisko povezan s Donbasom, dok je Rapoport nastavio raditi na izbornim pitanjima u Rusiji. Ali na teritorijima koji se planiraju pripojiti Rusiji ima puno posla, a nakon aneksije politički će blok biti prilično razrijeđen. Iz tog razloga je bolje da Donbasom upravlja jedna osoba", rekao je za Meduzu izvor blizak predsjedničkoj administraciji. Kirijenko bi, prema tom scenariju, svoj fokus vratio na unutarnju politiku te svoj rad u Donbasu sveo na minimum.

Prema Meduzinim izvorima, odluči li se Kremlj za taj plan, Rogozin će prvo biti prebačen u predsjednički administraciju, a potom bi, ako se referendumi o pripajanju ukrajinskih teritorija ipak održe, postao izaslanik administracije u novom ruskom saveznom distriktu, koji bi se sastojao od ‘narodnih republika Donjeck i Lugansk, kao i ostalih osvojenih teritorija. Rogozin bi najvjerojatnije dobio i titulu "potpredsjednika vlade".

‘Domoljubne‘ objave značajne figure

"Rogozin je previše značajna figura da bi radio izravno za Sergeja Kirijenka. Ako mu se da status zamjenika premijera, može biti neovisniji", kaže izvor blizak Kremlju.

Sva tri Meduzina izvora istaknula su da je Rogozin "blizak predsjedniku". "Predsjedniku se sviđa - i to već dugo", rekao je jedan. Izvori su istaknuli i da se Putin dva puta javno sastao s Rogozinom od početka rata u Ukrajini. Putin je, kažu, oba puta bio izrazito prijateljski raspoložen prema Rogozinu.

"U svoje je vrijeme (sredinom 2000-ih, tadašnji ministar za izvanredne situacije, SergejŠojgu htio preuzeti izgradnju kozmodroma Vostočni od Rogozina, ali mu Putin to nije dopustio", rekao je izvor koji osobno poznaje Rogozina, naglašavajući kako on je dugo jedan od Putinovih favorita.

Među ostalim kvalitetama, kažu Meduzini izvori, Putin cijeni Rogozinovu "pokornost" i vidljivo domoljublje - Rogozin redovito objavljuje "domoljubne" objave na društvenim mrežama. Primjerice, 15. lipnja je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao "klaunom", a samo nekoliko dana prije toga zaprijetio je raketnim napadom na "kukavičke Bugare", "osvetoljubive Rumunje" i "izdajničke Crnogorce".

Bugarska i nekoliko balkanskih zemalja bile su zabranile ulazak u svoj zračni prostor zrakoplovu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je planirao posjet Beogradu.

Podsjetimo, Rogozin je jedan od Putinovih sljedbenika koji su skloni aludirati i na nuklearne prijetnje. Tako je ranije, primjerice, izjavio da će Rusija uskoro imati 50 potpuno novih nuklearnih projektila koji je sposoban sve neprijatelje ‘svesti na nuklearni krater‘.

Nuklearne prijetnje

Pritom je rekao da će deseci novih projektila Sarmat-2 - visine 14-katnice i težine 208 tona - biti raspoređeni do jeseni kako bi ugrozili ruske neprijatelje. Interkontinentalni balistički projektil ima domet od 18 tisuća kilometara i može pogoditi ciljeve brzinom od 25.556 km/h.

Kao demonstraciju Sarmatove moći, pokazao je snimku golemog kratera koju je napravio jedan od projektila bez bojeve glave.

"S nuklearnim oružjem takav krater na neprijateljskom mjestu bit će... pa, vrlo velik i vrlo dubok - i radioaktivan. I to ne samo jedan, nego točno onoliko koliko će najmoćniji nuklearni projektil na svijetu isporučiti na teritorij neprijatelja. I uskoro ćemo imati gotovo 50 takvih Sarmata (projektil je na Zapadu poznat kao Satan-2) na borbenoj dužnosti", kazao je Rogozin pa naglasio: "Ostaje samo savjetovati agresorima da pristojnije razgovaraju s Rusijom".

Jedan izvor blizak Kremlju rekao je za Meduzu da Rogozinove zapaljive prijetnje samo poboljšavaju njegovu poziciju. "On voli šok i skandal. Zna da se Putinu sviđa takvo ponašanje i igra tu igru", kaže izvor.

Ni tiskovni tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov ni novinska služba Roskosmosa nisu odgovorili na upit Meduze o mogućem imenovanju Dmitrija Rogozina u predsjedničku administraciju.

01. listopad 2023 09:07