StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetloše nam se piše

Od utorka skuplje gorivo, piše se crni scenarij dođe li do prekida transporta nafte: ‘Još nismo osjetili najgore...‘

Piše VIJESTI SD
28. siječnja 2024. - 13:34

Cijena nafte raste, a Dnevnik Nove TV donosi kako je cjenovni udar već u Hrvatskoj, "ali sreća za sve je da se u Hrvatskoj cijena naftnih derivata određuje u dvotjednom periodu i zbog toga potrošači to još nisu osjetili".

Prvo poskupljenje goriva očekuje nas već u utorak. Prema važećoj Vladinoj formuli za izračun cijene naftnih derivata, najviše će poskupjeti eurodizel - za pet eurocenti po litri.

Litra dizelskog goriva tako će koštati 1,43 eura. Cijena eurosupera 95 porast će za četiri centa i iznositi 1,42 eura za litru. I plavi dizel poskupljuje za četiri centa na iznos od 89 centi za litru.

Reporter Nove TV Marko Biočina je upitan što ako se ostvare ovi crni scenariji pa dođe do potpunog prekida transporta nafte kroz Crveno more i Sueski kanal kazao:

"To bi bio za Europu sasvim sigurno jako težak udarac i treba reći da se mi na neki način još uvijek borimo s posljedicama tog prekida uvoda nafte i naftnih derivata iz Rusije i sad bi se novi dobavni pravac zatvorio ili iskomplicirao. Posebno bi se to odnosilo na naftne derivate, Europa je veliki uvoznik dizela i poluproizvoda i tu bi bilo problema.

Hrvatska je možda u nešto boljoj poziciji, imamo pristup dobavi s mora i imamo vlastitu rafineriju koja, ako radi, može zadovoljiti našu cjelokupnu potrošnju. S te strane smo u boljoj situaciji, ali nadamo se ipak da neće do toga doći, da će se stvari smiriti, da ćemo ostati na onim razinama cijene.

Ipak, ova razina sad, sljedeći tjedan i nakon poskupljenja, dizel će biti i dalje jeftiniji nego je bio u ovo vrijeme prošle godine. Još uvijek smo daleko od onih cijena koje bi zahtijevale novu reakciju Vlade ili nešto slično da se dogodi", objasnio je Biočina.

 

27. travanj 2024 23:46