StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetISKUSTVA OBOLJELIH|

Od problema s pamćenjem do nesanice....Popis post-Covid simptoma je podugačak, evo nekih od njih

Piše dv
2. studenog 2021. - 07:41

Više od milijun ljudi u Srbiji bilo je zaraženo koronavirusom. Nepoznat je broj onih koji pate od post-Covid simptoma. Kao što oni variraju za vrijeme bolesti, tako i izliječeni pate od raznolikih posljedica, prenosi Nova.rs situaciju u Srbiji.

Vesna Novaković se koronavirusom zarazila u studenom prošle godine. U Covid ambulanti preporučili su joj da uzima samo suplemente jer je imala lakšu kliničku sliku. U isto je vrijeme bolovao i Goran Ergarac, koji se od korone branio i antibioticima. Oboje su ozdravili, a Vesna je, kaže, tek nekoliko mjeseci kasnije izgubila osjet okusa i zbog toga iz prehrane izbacila jaja i luk. Pojavio se i problem s pamćenjem, prenose srpski mediji.

- Prošlo je šest mjeseci poslije preboljene korone kad sam primijetila i problem s koncentracijom i pamćenjem. Pojedinih riječi koje koristim u svakodnevnom govoru ne mogu se sjetiti i onda moram tražiti načine da ih objasnim - navela je Vesna Novaković.

Goran kaže da je, osim simptoma koje je opisala Vesna, imao problema i s lupanjem srca, depresivnim stanjem i lošom cirkulacijom, trnule su mu ruke i noge, donosi Slobodna Dalmacija

- Prvo sam primijetio noćne more koje su trajale. Drugi simptom je gubitak raspoloženja. Iz jednog veselog tona dovede vas do toga da čak i zaplačete zbog nečeg što se dogodilo u prošlosti, kao i gubitak koncentracije - rekao je Goran Ergarac.

Gubitak osjeta okusa i mirisa, opadanje kose, gušenje, kašalj, lupanje srca, uznemirenost, nesanica, problemi s pamćenjem, samo su neki od simptoma s kojima se bore pacijenti koji su preboljeli Covid.

Ono što su liječnici uvidjeli jest to da Covid kod svake osobe može izazvati drugačiju kliničku sliku, pa i drugačiji oporavak.

I dok slušamo kako virus stalno mutira, a novi sojevi prijete većom zaraznošću i težim simptomima, liječnici i pacijenti u hodu pokušavaju riješiti nedoumice. O Covidu-19 se i dalje mnogo toga ne zna, a izgleda da je oporavak kod mnogih još veća nepoznanica, piše Nova.rs.

26. travanj 2024 14:30