StoryEditorOCM

Od hripavca u Mostaru umrla beba, bolest se širi Hrvatskom, najgore na području Splitsko-dalmatinske županije

Piše dv
26. listopada 2023. - 20:10

Nakon što se hripavac pojavio u Hrvatskoj, prvi slučajevi zaraze i tragedija u BiH.

Od hripavca je umrla dvomjesečna beba. Hripavac je jedna od najzaraznijih dječjih bolesti koju karakteriziraju napadaji kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim udahom.

Širi se kašljanjem i kihanjem. Jedina prava prevencija je cijepljenje. Iz bolnice u Mostaru kažu da su imali samo ovaj jedan slučaj hripavca, a sve ostalo su klasične respiratorne bolesti koje vladaju u ovo doba godine, javlja Danas.hr.

"Pored svih poduzetih mjera na klinici za dječje bolesti dijete je preminulo 8.10. Ja vam samo mogu reći u razgovoru s kolegama da je ovo dijete imalo i neke druge bolesti i što je najbitnije u svemu dijete nije bilo cijepljeno s obzirom i na dob, to je dva mjeseca". kazao je Eniz Čolaković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a BIH.

Oboljeli s područja Splita i okolice

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je trenutno 125 osoba zaraženo hripavcem, te od ove opasne zarazne bolesti obolijevaju već i  školska djeca, koja su se protiv njega cijepila, kada je to bilo potrebno. Potvrdila je to jučer za Slobodnu doc. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ).

- Međutim, protokom vremena i slabljenjem imuniteta i ta su se djeca zaraziila, ali zbog činjenice da su se cijepila, imaju blažu kliničku sliku - kazala nam je 

Zanimalo nas je zašto obolijevaju, doduše u blažem obliku i oni koji su se cijepili.

- Zato jer se protiv hripavca sada ne cijepe oni koji bi to trebali, odnosno dojenčad i djeca do prve godine života - pojasnila je doc. dr. Karin i dodala kako sada na području naše Županije postoje obiteljske epidemije ove bolesti.

- Još uvijek nemamo grupiranja u kolektivima, a nadamo se da ih nećemo ni imati. Roditelji bi djecu protiv hripavca morali cjepiti tri puta do navršene prve godine života, potom jednom s navršenom prvom godinom života i jednom s navršenom petom godinom života.

Pozvala na cijepljenje

Ukoliko se dijete ne cijepi svih pet puta, kako je to predviđeno, također može oboliti od hripavca - pojašnjava šefica Higijenskog.

Jedno je dojenče hospitalizirano u splitskom KBC-u.

Dramatičan porast broja Splićana oboljelih od hripavca, bolest se proširila i na učenike! Jedno dojenče hospitalizirano

Na kraju je dr. Karin pozvala roditelje da odvedu svoju djecu na cijepljenje po kalendaru, što podrazumijeva primovakcinaciju s tri doze u dojenačkoj dobi te revakcinaciju s dodatne dvije u mlađoj dječjoj dobi. Necijepljeni se, trebaju javiti pedijatrima ili školskim liječnicima.

Hripavac u dojenačkoj dobi može stvoriti težu kliničku sliku, čak sa upalom pluća, a moguć je i najgori mogući scenarij, odnosno smrt. Cijepljeni kao i školska djeca u pravilu imaju blažu kliničku sliku.

02. svibanj 2024 09:38