StoryEditorOCM

Od 2005. do 2020. u Hrvatskoj su napravljena 56.752 namjerno izazvana pobačaja. Lani su u Rijeci obavljena 362 abortusa, a u Splitu - 10. Pogledajte detaljnu statistiku

Piše dv
12. svibnja 2022. - 14:06

Prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece u RH žena može legalno izvršiti pobačaj bez dozvole povjerenstva ako se radi o trudnoći koja traje do 10 tjedana, donosi Slobodna Dalmacija.

Prema istom Zakonu pobačaj se može obaviti samo u ovlaštenim stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

U 2020. godini evidentirana su 2.594 legalno inducirana pobačaja, odnosno 7,2 legalno induciranih pobačaja na 100 poroda, što je vrijednost usporediva s onom zabilježenom 2019. godine.

image

H Z J Z

Među ženama kod kojih je evidentiran legalno inducirani pobačaj najveći je udio onih u dobi 30 - 39 godina – 47,3%, potom slijedi dobna skupina 20 - 29 godina u kojoj je evidentirano 36,0% svih legalno induciranih pobačaja.

Deveti i deseti tjedan trudnoće

U Hrvatskoj je moguće legalno napraviti pobačaj bez odobrenja komisije do 10 tjedna trudnoće, sve kasnije izazvane abortuse mora odobriti komisija. 

Pliva zdravlje je napravila kalendra razvoja embrija i fetusa po tjednima.

9. tjedan trudnoće - formiranje prstiju
Dijete okružuje i štiti amnionska tekućina u kojoj slobodno pliva i ostvaruje prve pokrete. Hrskavice i kosti sada su već dosta dobro formirane. Ručice i nožice dodatno su se produžile, prstići su dobro oblikovani, ali još uvijek povezani kožnim naborima. Pokreti ručica u laktovima i ručnom zglobu dobro su definirani.

Na osnovama očiju formiraju se vjeđe koje ostaju zatvorene još nekoliko mjeseci. Oblikuje se gornja usna i vršak nosa, razvijaju se jezik i glasnice. Uši, zubi i nepce nastavljaju se formirati.

Srce je najvećim dijelom završilo svoj razvoj, sastoji se od dvije pretklijetke i dvije klijetke. Koža je vrlo tanka i kroz nju prosijavaju krvne žile.
U ovom stupnju razvoja, glava djeteta daleko je veća od ostatka tijela zbog ubrzanog razvoja mozga. Prva moždana aktivnost sada se već može zabilježiti.

10. tjedan trudnoće - embrio postaje fetus

Od sada nadalje vaše dijete zove se fetus. Veličine je manje jagode i teži oko 2 g. Nožica je sada duga 2 mm. Vrat se počinje oblikovati. Mišići su gotovo potpuno razvijeni i fetus je od sada u stalnom pokretu.

Njegovo gibanje još uvijek ne možete osjetiti, ali ćete ga na ultrazvučnom pregledu jasno vidjeti. Gornja i donja čeljust su na svome mjestu, a usna i nosna šupljina završavaju s formiranjem. Uši i vršak nosa sada možemo jasno vidjeti. Počinje razvoj folikula dlaka i bradavica. Na šakama i stopalima jasno vidimo prstiće, a na koži se počinju formirati brazde, osnove za otiske prstiju.

Do 9. tjedna trudnoće reproduktivni aparat embrija jednak je za oba spola, a u ovom tjednu počinje se oblikovati u muškom ili ženskom smjeru. Do ovog trenutka jedinstvena spolna žlijezda, kreće s razvojem prema testisu, odnosno jajniku.
Svaki tjedan vaša je maternica sve veća i veća, i sada je veličine grejpa. Već u ovom trenutku možete primijetiti da struk postaje sve širi i širi, i da je potrebno malo olabaviti remen.

Cijeli kalendar pogledajte OVDJE.

Tijekom 2020. godine evidentirano je 50 legalno induciranih pobačaja u maloljetnica (do 18. godine života) što čini 1,9% ukupnog broja legalno induciranih pobačaja.

U mladih djevojaka od navršenih 18 do 20 godina života evidentirano je još 99 legalno induciranih pobačaja, što zajedno čini 5,7% ukupnog broja evidentiranih legalno induciranih pobačaja.

image

H Z J Z

Među ženama kod kojih je prijavljen legalno inducirani pobačaj najviše je onih bez živorođene djece (29,7%), Također su značajni udjeli žena s dvoje živorođene djece (26,7%) i jednim živorođenim djetetom (20,3%).

Žene s troje živorođene djece čine 13,9%, a žene s većim brojem živorođene djece Hrvatski zavod za javno zdravstvo.  

Od 2005. do 2020. godine namjerno je izazvano 56.752 pobačaja.

image

H Z J Z

Što se tiče 2020. godine najviše pobačaja se napravilo u KBC Rijeka, KB Merkur, OB Varaždin, KBC Osijek... U KBC-u Split bilo je 10 pobačaja, OB Šibensko-kninske županije - 52, OB Zadar - 104. 

U privatnom rodištu i poliklinici Podobnik napravljen je 61 legalno inducirani, odnosno namjerni pobačaj. 

27. travanj 2024 12:11