StoryEditorOCM

Od 1. siječnja 2023. godine preko hrvatske granice iz BiH, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije kao i do sada, bez potvrda koje stoje 7 eura

Piše dv
27. prosinca 2022. - 12:18

Sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja u zemlje EU, ETIAS, ipak neće zaživjeti od 1. siječnja 2023., a teško da će biti u upotrebi do kraja iduće godine.

- Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) bit će automatizirani elektronski sustav koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u Schengen zonu. Očekuje se da će sustav postati operativan do kraja 2023. godine - poručio je za Deutsche Welle glasnogovornik Delegacije EU u BiH, Ferdinand Koenig dodajući kako uvođenje sustava nema nikakve veze s bezviznim režimom, koji i dalje ostaje na snazi. Dakle, državljani trećih zemalja koji ne trebaju viza za ulazaka u EU, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine početkom iduće godine, kako je bilo najavljivano, neće trebati prije putovanja u Hrvatsku podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja procedurom korištenja ETIAS web stranice ili mobilne aplikacije te za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura. Odobrenje će, kada profunkcionira ETIAS važiti tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta. Podnositelji zahtjeva mlađi od 18 i stariji od 70 godina bit će izuzeti od plaćanja naknade, kao i članovi užih obitelji državljana zemalja članica EU-a ili obitelji osoba koje nisu državljani zemlja članica EU, ali koje imaju pravo slobodnog kretanja širom Europske unije. Inače, pored standardnog ETIAS-a, donosi Deutsche Welle u upotrebi će biti i ETIAS s ograničenim važenjem. Razlika u odnosu na standardni je što on nije karta za ulazak u svih 30 zemalja EU, nego samo u onu zemlju ili zemlje koje su navedene u zahtjevu. To se prvenstveno odnosi na hitna putovanja, poslovna putovanja ili hitne medicinske slučajeve.

ETIAS se odnosi na zemlje zapadnog Balkana, BiH, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Njihovi državljani trebaju imati biometrijsku putovnicu, kao i državljani Srbije osim u slučaju izdavanja putne isprave od Koordinacijske uprave Srbije, kada je potrebna viza za ulazak u zemlje EU.

02. svibanj 2024 09:54