StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUSUSRET IZBORIMA |

OČEKUJE LI NAS SUMRAK LOKALNIH ŠERIFA? Sve do sada bili su nepobjedivi. Trgovali su, kadrovirali i uhljebljivali, no sada im se nazire kraj

Piše slobodna dalmacija
22. veljače 2021. - 07:28

Sve do sada bili su nepobjedivi. Svojim su sredinama godinama vladali čvrstom rukom. Sve konce držali su u svojim rukama. Trgovali su, paktirali, kadrovirali i uhljebljivali. A njihovu dominaciju nitko nije mogao ugroziti. Najvećim hrvatskim gradovima vladali su punih dvadeset, u nekim slučajevima i trideset godina. A sada im se, u spektaklu koji bi se lako mogao prozvati sumrakom titana, na lokalnim izborima nazire kraj, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi na toj listi je Milan Bandić. Zagrebački šerif koji glavnim hrvatskim gradom – svim korupcijskim aferama usprkos - suvereno vlada već 21 godinu. Prvo kao uvaženi član SDP-a kojemu su predsjednici te stranke tepali sa „prijatelju Milane“. Pa kao saveznik HSLS-u Darinka Kosora.

Potom kao suradnik HDZ-a koji je pomoću „žetončića“ u prošlom mandatu na životu održavao Vladu Andreja Plenkovića. Čak i kao privremeni partner Zlatka Hasanbegovića, strpljivo čekajući priliku da se ponovno vrati paktu sa HDZ-om. No lako se može dogoditi da Bandić nakon svibnja više ne bude imao s kim kombinirati. Ako je suditi po prvim sondiranjima raspoloženja među biračima, po prvi put u svojoj dugog gradonačelničkoj karijeri dobio je izazivača dovoljno popularnog da mu preotme tron.

Riječ je o Tomislavu Tomaševiću, mladom lideru zeleno-lijeve platforme Možemo stasale na razvalinama zagrebačkog potresa koja je na prošlim parlamentarnim izborima postala pravi hit. I koja zagrebačke izbore čeka kao veliku priliku da zagospodari Zagrebom. Potres je razotkrio svu nemoć, mediokritetstvo i neefikasnost Bandićeve gradske uprave potpuno impotentne da se uhvati u koštac sa srušenim kućama, oštećenim zgradama, oštećenim dimnjacima i dvorištima zatrpanima hrpama šute.

I do sada su Bandiću na megdan izlazila mnoga poznata imena. Radimir Čačić, okretni graditelj hrvatskih autocesta. Josip Kregar, nezavisni kandidat i antikorupcijski stručnjak. Rajko Ostojić, ugledni gastroenterolog, u to doba najpopularniji SDP-ov ministar u Vladi. Anka Mrak Taritaš, popularna ministrica graditeljstva. No nitko od njih tri mjeseca prije izbora nije vodio ispred staroga lisca Bandića. Pogotovo ne tako uvjerljivo kao što je to slučaj sa Tomaševićem.

Ipak, to ni približno ne znači da Bandić unaprijed treba potpisati poraz.

- Ne bi se trebalo kladiti protiv Bandića, posebno ne u ovakvoj podjeli figura na ploči – otkrivanam komunikacijski savjetnik Gordan Turković. Bandića, istina, u startu zaostaje za Tomaševićem, no razvoj situacije posljednjih dana ipak mu, smatra ovaj PR-ovac, ide na ruku.

- Kada vidimo kakve su alibi kandidate dale SDP i HDZ, jasno je da nije riječ o jakim pojedincima koji bi mogli uzdrmati Bandićevu poziciju. Ispod svakog kriterija je da u četiri godine ni SDP ni HDZ nisu uspjeli izgraditi kandidata koji konačno može jurnuti na Zagreb, iako su bili svjesni da su upravo na tome na ranijim izborima kiksali – ističe Turković, uvjeren da je takav rasplet stvar posvemašnje stranačke potkapacitiranosti. SDP, koji je godinama vladao Zagrebom, Bandiću na megdan šalje bivšeg diplomata Joška Klisovića umjesto nepopularnog Gordana Marasa. HDZ se pak odlučio za Davora Filipovića, Sarajliju koji je djetinjstvo proveo u Makarskoj i Splitu, koji će pokušati dostojno zamijeniti menadžera Davora Vanđelića.

- Slabi kandidati najviše odgovaraju Bandiću. Tomislav Tomašević favorit je za ulazak u drugi krug, no pobjeda će mu ovisiti o tome koliko je platforma Možemo organizacijski jaka ne samo u središtu Zagreba, nego i u runim dijelovima grada. Tamo gdje je Bandić do sada osvajao veliki broj glasova. Dosta će ovisiti i od toga hoće li Tomašević u drugom krugu uspjeti izbore pretvoriti u referendum protiv Bandića i time pridobiti razočarane birače SDP-a, budući da njegov potencijal od centra nadesno i nije baš veliki – analizira Turković.

Druga sredina u kojoj bi se mogla dogoditi velika promjena je Rijeka. „Crvena“ Rijeka u kojoj je SDP na vlasti od 1990. godine. Prvo pod palicom Slavka Linića, potom pod vodstvom njegovog nasljednika Vojka Obersnela. Danas, trideset i jednu godinu kasnije, socijaldemokratima Rijeka klizi iz ruku. Obersnel se definitivno povukao, a njegov zamjenik Marko Filipović - samozatajni političar stasao u Obersnelovoj sjeni – pokušat će zadržati vlast.

Osobno nema aferaških repova, ali će se morati braniti od negativnog naslijeđa SDP-ove vladavine tim gradom. Od preskupog grijanja do interesne mreže koja je upravljala svim gradskim poslovima.

- Dojam je da u Rijeci građani već neko vrijeme osjećaju odijum prema SDP-u i da će ta stranka, ako se pojavi kvalitetan kandidat iz centar-lijevo opcije, biti u velikim problemima – ističe Turković. Najveći Filipovićev minus je, prema njegovoj ocjeni, neprepoznatljivost. U riječkom bazenu lijevih glasova lovit će i Katarina Peović iz Radničke fronte.

A Filipoviću prijete dva poznata imena: sa centra nezavisni kandidat dr. Davor Štimac, ugledni riječki gastroenterolog i bivši šef KBC-a Rijeka, a da desnog centra popularni vjeroučitelj i saborski zastupnik Mosta Marin Miletić. Njih trojica u utrku ulaze praktički izjednačeni. Gubitak Rijeke za SDP bi, koliko god to javnost sa Iblerovg trga nastojali uvjeriti u suprotno, bio ravan smaku svijetu. I postao bi jasan signal da su socijaldemokrati na zalasku.

Sa mjesta gradonačelnika Osijeka odlazi Ivica Vrkić, bivši proljećar i politički kapitalac koji je gradom na Dravi uz potporu koalicije lijevog centra vladao posljednjih osam godine.

- Time se slabi pozicija HNS-a, a otvara se prostor HDZ-u, koji do sada nije bio na vlasti u Osijeku. Ivan Radić mladi je kandidat koji sa kvalitetnom kampanjom može napraviti taj iskorak – ističe Turković. SDP-ov kandidat Goran Kušec, bivši „glavaševac“ Vladimir Šišljagić te Berislav Mlinarević, poznati osječki poduzetnik koji kao nezavisni izbornu utrku „trči“ za Domovinski pokret,

Uzavreli Mediteran je, pak, priča za sebe.

- U Splitu će se odviti treći svjetski rat – slikovito situaciju u najvećem gradu u Dalmaciji opisuje Turković. Sve vrvi od kandidata i stranaka koje ciljaju na isto biračko tijelo. Tu je neizbježni  Željko Kerum. Pa HDZ-ov kandidat Vice Mihanović, kojemu je ovih dana snažnu podršku pružio i premijer Andrej Plenković. Centar je kandidirao Ivicu Puljka, tu je i ex-Pametno sa Jakovom Prkićem. SDP je izašao sa svojim kandidatom, mladim Antom Franićem.

Tu je i Bojan Ivošević sa svojom nezavisnom listom koju je gradio na Dnevnoj dozi splitskog nereda. U utrku ide i Branka Ramljak, nezavisna kandidatkinja, koja u pretkampanji prilično dobro stoji. Sa pričom o kandidaturi koketira i poznati splitski poduzetnik Tomislav Mamić, a ako se obistine priče o njegovoj mogućoj predizbornoj suradnji sa Brankom Ramljak, otvara se mogućnost za kombinaciju koja bi mogla napraviti tektonske promjene na lokalnoj sceni.

- To su vjerojatno najneizvjesniji izbori u Hrvatskoj. Biti će zanimljivo koju će strategiju odabrati kandidati koji ciljaju na isto biračko tijelo. Hoće li se koncentrirati na veće igrače, Keruma ili HDZ, ili će napadati one koji im u njihovom spektru oduzimaju glasove. Jedna stvar je sigurna: kada počnu vaditi stvari jedni protiv drugih, kampanja bi se lako mogla pretvoriti u pravo blato– zaključuje Turković.

U ostalim gradovima u Dalmaciji situacija je ipak nešto izvjesnija. U Zadru u prvim anketama HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić uvjerljivo vodi pred svojim izazivačem, bivšim saborskim zastupnikom Markom Vučetićem, koji će kampanju pokušati iskoristiti da Zadrane uvjeri da jedan filozof i teolog može voditi peti po veličini grad u Hrvatskoj.

Za sada i HDZ-ov dubrovački gradonačelnik Mato Franković uvjerljivo vodi pred izazivačem Androm Vlahušićem, koji se nakon pravomoćne sudske presude i rehabilitacijskoj roka pokušava vratiti u gradonačelničku fotelju.  U velikom je vodstvu i HDZ-ovac Željko Burić u Šibeniku, kojemu na megdan izlazi SDP-ovac Tonči Restović. Njega je kao kandidata za gradonačelnika ovoga tjedna predstavio predsjednik SDP-a Peđa Grbin, piše Slobodna Dalmacija.

U tim bi sredinama svaka promjena bila ogromno iznenađenje. A svaki ishod osim pobjede favorita doista šokantan obrat.  

No zbog takvih se obrata i igraju izborne utakmice.  Zato su one, uostalom, i tako zanimljive.

05. svibanj 2024 15:17