StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDavid postao Golijat

Obrat na bojišnici: Ukrajinci trenutno raspolažu s više tenkova od Rusa, dosad su im uspjeli uništili trogodišnju proizvodnju tenkova. Pogledajte ‘Geparde‘ koje im šalju Nijemci

Piše Anita Belak-Krile/sd
27. travnja 2022. - 14:02

Iz Pentagona su prošli tjedan objavili kako zahvaljujući inozemnim vojnim pošiljkama, Ukrajina na bojnom polju trenutno raspolaže s više tenkova od ruskih oružanih snaga. Prva država koja je Ukrajincima iz svojih zaliha isporučila tenkove bila je Češka, a sad će im svoje „Geparde“ poslati i i Njemačka, piše Slobodna Dalmacija.

Ukrajinci se hvale da su uništili preko 900 tenkova.

U prilog ruskim nevoljama kada su tenkovi u pitanju ide i pregršt video snimki koje se pojavljuju na društvenim mrežama i prikazuju demolirane nekadašnje divove bojnog polja. Mark Cancian, viši savjetnik Centra za strateške i međunarodne studije, think tanka u Washingtonu, za „The Times“ je izjavio kako je posljednjih godina Rusija proizvodila oko 250 tenkova i 150 zrakoplova godišnje. Na temelju procjena dosad izgubljene ruske opreme, ukrajinske snage uništile najmanje trogodišnju proizvodnje ruskih tenkova i jednogodišnju zalihu zrakoplova tijekom dva mjeseca sukoba.

Cancian stoga vjeruje da će Rusija u jednom trenutku morati obuzdati svoju upotrebu preciznih projektila dugog dometa — koji su skupi i oslanjaju se na sofisticiranu elektroniku — jer joj zalihe postaju sve tanje. Istraživački portal Bellingcat 24. travnja objavio je kako je Rusija vjerojatno upotrijebila 70 posto svojih zaliha preciznih projektila.

image

Aerorozvidka u akciji: dronovima uništena ruska kolona

screenshot twitter

Stižu Gepardi

Još do prije nekoliko dana njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht tvrdila je da Nijemci ne mogu Ukrajini slati teško naoružanje iz vlastitih zaliha Bundeswehra. Predlagala je uspostavu svojevrsne “kružne razmjene” s partnerima iz EU-a i NATO-a, što bi podrazumijevalo da se oružje isporučuje ​​Ukrajini iz drugih zemalja, a Njemačka bi te treće zemlje podmirila svojom vojnom opremom. Prema tom planu Slovenija je, primjerice trebala poslati velik broj svojih tenkova T-72 Ukrajini, a Njemačka bi im zauzvrat dala tenkove „Marder“ i „Fox“.

No, ovaj je tjedan došlo do preokreta. Pritisnuti sa svih strana, Nijemci su promijenili dosadašnju politiku i odlučili Ukrajincima poslati teško naoružanje. Prema Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Europi, svi tenkovi i oklopna vozila i sva topnička oruđa kalibra 100 mm i više – smatraju se teškim naoružanjem. Borbeni zrakoplovi i jurišni helikopteri se također klasificiraju kao teško naoružanje.

Njemačka je dosad vojsci Volodimira Zelenskog slala veliku količinu protuzračnih projektila, mitraljeza, streljiva i druge zaštitne opreme, a sad prema Kijevu kreće isporuka 50 protuzračnih tenkova „Gepard“.

- Gepard je upravo ono što Ukrajini sada treba kako bi osiguravali zračni prostor sa zemlje - komentirala je njemačka  ministrica obrane Christine Lambrecht. Ovi protuzračni oklopnjaci proizvođača „Krauss-Maffei Wegmanna“ više nisu u inventaru njemačkih oružanih snaga, ali ih tvrtka i dalje ima na zalihama. Gepard se temelji na malo modificiranoj šasiji glavnog borbenog tenka Leopard, a prema pisanju njemačkih medija grupa Rheinmetall iz Düsseldorfa ponudila je upravo 88 rabljenih borbenih tenkova marke “Leopard” za što moraju dobiti odobrenje. Kako prenosi “Welt”, tvrtka Krauss-Maffei Wegmann također želi Ukrajini isporučiti i 100 samohodnih haubica 2000. Od njemačke vlade zatražili su dopuštenje za isporuku.

Protuzračni samohodni top „Gepard“ razvijen je 1960-ih, a u njemačku vojsku uveden 1970-ih te potom nekoliko puta nadograđen najnovijom elektronikom. Dugo je bio kamen temeljac protuzračne obrane Bundeswehra i niza drugih zemalja NATO-a.

U Njemačkoj je postupno povučen krajem 2010. i zamijenjen drugim naoružanjem. Ima rotirajuću kupolu koja se pokreće na električni pogon preko generatora, dva radara dometa 15 kilometara i dva protuavionska topa kalibra 35 milimetara, montirana na brzo okretnu kupolu tenka. Brzina paljbe mu je 11.000 projektila u minuti, a težak je 47 tona. Pogoni ga 10-cilindarski motor od 830 konjskih snaga i može doseći brzinu od 65 kilometara.

image

"Gepard" 

Michael Mandt/AFP

 

18. travanj 2024 17:29