StoryEditorOCM

Objavljena velika prognoza - nakon ovakve zime, evo kakvo će nam biti proljeće i ljeto!

Piše DV
15. ožujka 2023. - 15:18

Iako je klimatološka zima završila prije 14 dana, na samoj polovini ožujka događa se jedan hladni prodor koji podsjeća na zimu i s kojim je, osim vjetrovitog vremena s kišom, u višem gorju pao i snijeg, na Zavižanu čak i 26 cm od utorka navečer do srijede ujutro pa ga je u 7 sati bilo 76 cm. Takvih je "ugriza" zime bilo i u zimskim mjesecima, koji su ne samo u našim krajevima, nego i diljem Europe bili razmjerno topli. O analizi zime, kao i najnovijim dugoročnim prognostičkim izračunima za proljeće i ljeto, koji daju prilično veliku vjerojatnost za nastavak iznadprosječno visoke temperature zraka, te uobičajeno manje pouzdanu prognozu oborine - za emisiju "Klimatski izazov" Prvog programa Hrvatskog radija stručni komentar dao je Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, a donosi HRT. "Prema ocjeni Copernicus službe za klimatske promjene Europske Unije protekla je zima u Europi bila druga najtoplija od 1979. godine. Bila je neznatno toplija od zima 2006.-2007. i 2015.-2016. te hladnija samo od zime 2019.-2020., koja je do sada bila najtoplija.

Najnovija prognoza za proljeće u RH

Najnovije dugoročne prognoze za proljeće podjednake su prošlima. "A nakon ovakve zime - kakvo će nam biti proljeće i ljeto? Prema najnovijim trenutačno dostupnim dugoročnim prognostičkim izračunima velika je vjerojatnost za nastavak trenda iznadprosječne topline - svi bi mjeseci do kraja ljeta trebali biti barem malo topliji od prosjeka. Neki i više!

Ožujak je već u svojoj prvoj polovini prilično topliji nego što je uobičajeno, a podjednako će vrlo vjerojatno biti i u nastavku mjeseca. I preostala dva proljetna mjeseca - travanj i svibanj - vjerojatno će obilježiti iznadprosječna toplina. No, u drugoj polovini proljeća izglednije je još promjenljivije vrijeme od dosadašnjeg - u dijelu travnja te osobito svibnja postoji povećana vjerojatnost za češće dolaske vlažnog zraka u naš dio Europe. U takvim okolnostima može biti više dana s oborinom, moguće i s većom količinom u nekim dijelovima Hrvatske. I naravno, kako je to već uobičajeno tijekom proljeća, nije isključen i poneki slabije ili jače izraženi hladni prodor koji bi u travnju ili početkom svibnja u kopnenom području mogao uzrokovati pojavu mraza - za biljke jako opasnog i štetnog. Hoće li, kada i gdje biti moguć - pravodobno će se najaviti."

Najnovija prognoza za ljeto u RH

"Što se pak ljeta tiče, iznadprosječna toplina u cijeloj Hrvatskoj još je vjerojatnija nego tijekom proljeća. Pritom je u lipnju povećana vjerojatnost za manje pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature zraka od klimatoloških srednjih vrijednosti nego u srpnju i kolovozu. Uz to, u barem dijelu lipnja moglo biti više dana s kišom, vjerojatno najčešće s lokalnim pljuskovima, i to osobito u unutrašnjosti Hrvatske, naveo je Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

26. rujan 2023 19:38