StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVEČANI PRIJAM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

Obilježavamo ostvarenje višestoljetnoga hrvatskog sna

Piše dv
24. lipnja 2019. - 17:01
Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u atriju palače Sponza upriličen je svečani prijam. Tom prigodom, okupljenima se obratio i župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić koji je naglasio:

Blagdan slavimo na dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Hoćemo li i nadalje najveći nacionalni blagdan slaviti na ovaj dan ili će se on vratiti na prvotni dan, 30. svibnja, ostaje na Hrvatskom saboru da odluči. Mi ćemo svakako našu državnost slaviti dostojanstveno i svečano kako i priliči tom velikom blagdanu. Pomutnja stvorena promjenom datuma slavljenja blagdana, bilo da je ona nastala svjesno ili nesvjesno, umanjila je zanos u njegovu obilježavanju, što je velik grijeh učinjen prema Domovini i našim građanima.

To nas iznova opominje kako se u javnom djelovanju, a naročito u politici, mora uvijek misliti na dugoročne učinke svake odluke pa i izgovorene riječi. Posljedice su, naime, u pravilu dalekosežne, uvijek ozbiljne i često veoma teške. Na to podsjeća zbrka koju je prouzročilo jedno olako dano obećanje o provođenju referenduma o izlasku Ujedinjene kraljevine iz EU. Sada svjedočimo dugim, mukotrpnim procedurama, a financijske i druge posljedice tek će za sve uslijediti.

Proslavom Dana državnosti obilježavamo ostvarenje višestoljetnoga hrvatskog sna o stvaranju slobodne, neovisne, demokratske države. Proslavom odajemo poštovanje i iskazujemo priznanje našemu prvom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu, na viziji i mudrosti kojom je trasirao i predvodio put u samostalnost, ali i uspješnu obranu od Miloševićeve velikosrpske agresije koja je uslijedila.
Slavimo hrabrost i žrtvu naših branitelja, ponajprije onih koji su za slobodu Domovine dali svoj život, ali i invalida, logoraša i svih ostalih branitelja. Pamtimo dakako i naše civilne žrtve i goleme materijalne štete. Ponosni smo na tri desetljeća uspješnog izgrađivanja demokracije. Dobro je da smo u ocjeni našega puta kritični, međutim često smo i prekritični, pa nešto u tuđem oku vidimo kao trun, dok to u vlastitom doživljavamo kao brvno.

Uza sve poteškoće i greške kojih smo svjesni, neosporivo je da smo unatoč svemu uspješna demokratska država. Članica smo NATO saveza i Europske Unije, najelitnijih zajednica država u povijesti. Tamo smo gdje smo uvijek stremili biti, a nikad do nastanka demokratske države nam to nije bilo ostvarivo. Sad smo ravnopravno, za istim stolom, s najmoćnijim i najuređenijim državama koje civilizacija poznaje.

O zrelosti naše demokracije svjedoči već sama činjenica da smo kroz sve izborne procese, od prvih slobodnih izbora, pa i kroz nekoliko promjena vlasti, prošli bez bilo kakvih turbulencija, a kamoli nereda. Prekritični smo u ocjenjivanju našega gospodarskog i društvenog napretka. Svjesni smo nedostataka i problema, ali ne odgovara stvarnosti katastrofična slika kojom nam stvarnost oslikavaju profesionalni kritičari i populisti. Najbolje to možemo potvrditi sagledavajući stanje koje nam je najbliže i koje najbolje poznajemo – u našoj županiji. Nakon razaranja u agresiji danas smo treća županija prema indeksu razvijenosti u Hrvatskoj.
Odlično koristimo fondove EU, kvalitetno upravljamo pomorskim dobrom, kvalitetno osmišljavamo razvoj, imamo prihvatljiva demografska kretanja, nemamo značajan odljev stanovništva u inozemstvo.

Riješili smo dva od tri ključna prioriteta hrvatskoga juga: regionalni status i Pelješki most. Radimo i na realizaciji trećega prioriteta: autoceste do Dubrovnika, konkretno do Osojnika. Imamo napokon Vladu koja posve razumije problematiku najjužnije hrvatske županije. Na svojoj sjednici u Dubrovniku Vlada je podržala projekte od iznimne važnosti za daljnji kvalitetan i održiv razvoj županije čija vrijednost iznosi 4.5 milijarde kuna. Brza cesta Zračna luka – Dubrovnik – Osojnik, autocesta Čvor Metković – Osojnik, Pelješka cesta. Povezivanje otoka kroz osam projekata lučke infrastrukture. Dnevna bonica u Dubrovniku i Metkoviću, Centar za gospodarenje otpadom, Projekt protiv zaslanjenja Donje Neretve, Centar kompetentnosti u turizmu, Višenamjenski kongresni centar, OŠ Cavtat, Razvojni sporazum za otoke, Integrirana teritorijalna ulaganja za područje Dubrovnika, Intervencijski plan za Neretvu, ulaganja u vodno gospodarstvo; sve su to projekti podržani zaključcima Vlade.

Mi ćemo podupirati daljnji razvoj naše Domovine, a u našoj županiji i dalje, ustrajati na ravnomjernom razvoju svih njenih dijelova, ustrajati ćemo na odgovornom i vjerodostojnom obnašanju svake dužnosti, ustrajat ćemo na očuvanju kulturne i prirodne baštine u skladu s održivim razvojem županije, ustrajat ćemo na skladnim međuetničkim i međureligijskim odnosima, ustrajat ćemo na očuvanju vrjednota Domovinskog rata, na tradicionalnim vrjednotama domoljublja i vjere, nećemo se umoriti raditi za dobrobit naših sugrađana i za napredak Lijepe naše domovine.

Još jednom čestitam svima Dan državnosti i neka Bog čuva ovu najljepšu hrvatsku županiju i cijelu nam, jedinu, domovinu Hrvatsku!- rekao je župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić.
19. travanj 2024 17:38