StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetInstitut za majku i dijete

Novi "misteriozni hepatitis" stigao u susjednu zemlju? Liječnici otkrili u kojem je stanju devetogodišnji dječak: ‘Čeka nas još pregleda, ne postoji terapija za ovakve slučajeve‘

Piše DV/PSD
6. svibnja 2022. - 12:51

"Misterioznim hepatitisom" dosad je zaraženo više 230 djece u cijelo svijetu, a sumnja se kako je detektiran i kod jednog djeteta u susjednoj Srbiji. 

Stanje devetogodišnjeg dječaka koji je smješten u Institut za majku i dijete "Dr. Vukan Čupić" u Beogradu pomno se prati, trenutno je stabilno i za sada nema službene potvrde da je riječ o novom obliku virusa. No, kako su otkrili liječnici, dječakova jetra je u teškom stanju.

- Na našem odjelu se nalazi pacijent, dječak od devet godina, sa simptomima koji ukazuju na novu vrstu hepatitisa. No, još ne možemo potvrditi da je riječ o novoj bolesti jer nam nedostaju određene analize, pa ipak kažem da postoji samo sumnja, dok ne završimo pretrage. Ovo je nova bolest u svijetu i kod nas, tako da moramo biti jako oprezni. Dječak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali mu je jetra u teškom i lošem stanju i brine nas mogućnost da se kod deset posto malih pacijenata jetra ne oporavi – rekao je za Nova.rs dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, pročelnik Zavoda za pregled i liječenje bolesti probavnih organa Instituta za majku i dijete.

image

Laboratorij

(Ilustracija)

Zeljko Puhovski/Cropix

 

Roditelji su vidjeli da je djetetova koža žuta zbog čega je doveden na pregled. 

– Napravili smo već brojne analize, ali u petak, kao i u ponedjeljak, čeka nas još pregleda, pa se nadam da ćemo znati što dalje jer ne postoji protokol za liječenje nove vrste hepatitisa, a to nas brine. Inače se za akutni hepatitis ne daje ciljana terapija, liječi se simptomatski – objašnjava dr. Prokić.

Dječak zasad nije životno ugrožen, ali je jedan od teških pacijenata jer mu jetra nije u stabilnom stanju, ističe liječnica.

- Mislili smo da se možda radi o hepatitisu A, ali nakon svih analiza i pretraga koje smo napravili pokazalo se da to nije dijagnoza. Inače, svake tri do četiri godine imamo bolesnika s hepatitisom, upalom jetre nepoznatog uzroka. Ovdje je najveći problem što postoji šansa da se jetra neće vratiti u normalu i to moramo pratiti. U slučaju pogoršanja nije isključena mogućnost potrebe za transplantacijom. Sigurno će ostati na pregledu, a nove analize će pokazati kakva je dijagnoza i dat ćemo sve od sebe da dijete izliječimo - naglašava dr. Prokić.

Infektolog Dragan Delić smatra da hepatitis koji se širi svijetom nije misteriozni hepatitis, kako se govori, već akutni hepatitis, samo što mu se ne zna uzrok.

- Hepatitis je akutna upala jetre koju mogu oštetiti virusi, a uzrok oštećenja mogu biti autoimune i metaboličke bolesti. Brojni uzroci mogu dovesti do akutnog oštećenja jetre, a ovaj koji sada uzrokuje bolest kod djece još je nepoznat - izjavio je Delić za Tanjug.

Kako kaže, to nije ništa novo, jer smo se s nepoznatim uzrokom koji oštećuje jetru kod djece prvi put susreli 1995. godine.

Simptomi opasne bolest

Proljev

Bol u želucu

Mučnina, povraćanje

Gubitak apetita

Slabost, malaksalost

Groznica, povišena temperatura

Bol u kostima i mišićima

 romjena boje stolice (svjetlo)

Promjena boje urina (tamna)

24. travanj 2024 16:20